Det stormer mest i december og januar

Hvis man synes, det blæser meget for tiden, er den god nok. Vi befinder os lige nu i en af årets mest stormomsuste måneder i Danmark. 2007 har allerede budt på tre storme.

Orkanen i december 1999 tog landet med storm. Arkivfoto: Claus Fisker / Scanpix Fold sammen
Læs mere

Siden 1950 har Danmarks Meteorologiske Institut registreret storme. Januar indtager en klar førsteplads som årets mest forblæste måned med 24 klassificerede storme. December kan til sammenligning ’kun’ mønstre 11 af slagsen. Alt i alt har Danmarks Meteorologiske Institut registreret 68 storme i perioden.

Hvad er en kraftig storm?
Meteorolog Kim Sarup fortæller, at grænsen til vind af stormstyrke går ved 24, 5 meter per sekund og til orkan ved 32,6.

Stormen den 3. december 1999 er formentlig den kraftigste storm i det tyvende århundrede. Derfor har den i folkemunde fået navne som ’århundredets orkan’ eller ’decemberorkanen’.

De kraftigste storme siden 1950 er efter alt at dømme:
Oktoberstormen, 1967
Novemberstormen 1981
Decemberstormen 1999

Noget om prognoser
Siden århundredeskiftet har Danmarks Meteorologiske Instituts prognoser for storme i Danmark haft god vind i sejlene.

Niels Woetmann Nielsen, der arbejder med instituttets meterorologiske modelsystemer, giver en stor del af æren til det arbejde, der blev gjort i kølvandet på orkanen i 1999.

I første halvdel af århundredeskiftet står julestormen i 1902 står som den formentlig kraftigste.
Dengang målte man mere eller mindre tilfældigt, men en timemiddelværdi på 35 meter per sekund er tilsyneladende rigtig. ”Og så er der tale om fuld orkan,” siger Kim Sarup.

Storm forude
Er der storm under opsejling kan man i starten følge den i Meteorologisk Instituts lands- og regionaludsigter. Senere dukker den så op på såkaldte animerede prognosekort.

Op til 18 timer før den kraftige vind rammer land, udstedes der varsel om ’farligt vejr’ efter retningslinier aftalt med Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet.