Det skete der, da optøjerne fik comeback i Nørrebros gader

Markeringen af 10 årsdagen af rydningen af ungdomshuset på Jagtvej startede fredeligt, men udviklede sig voldeligt. Men det endelige opgør om det nye Ungdomshus på Dortheavej udeblev.

Foto: Asger Ladefoged

.Det startede fredeligt og roligt, men udviklede sig voldeligt, og en del unge valgte at forskanse sig i det nye Ungdomshus på Dortheavej, som de dog endte med at forlade tilsyneladende i god ro og orden.

Dét er status hér og nu mod afslutningen af en dag - den 1. marts - hvor gaderne på Nørrebro på ny blev centrum for voldsomme gadekampe, som vi kendte dem for 10-15 år siden, da det handlede om det »rigtige« Ungdomshus på Jagtvej.

Det var rydningen af det hus for 10 år siden, som var afsættet for demonstrationen og de optøjer, der voksede ud af den. De unge var svære at få i tale, men én af de forklaringer, der blev givet til medierne, var, at bygningen på Jagtvej repræsenterede  en »historisk arv«, som det er legitimt at kæmpe for.

»Vi vil vise, at der er et alternativ, og at socialismen ikke døde med murens fald,« er meldingen fra en af demonstranten, Rasmus, i et interview med TV2 News.

Og det alternativ betød for nogle, at der var noget, der skulle ødelægges. På et pressemøde fortalte politiet, at fem-seks banker og butikker havde fået knust ruder, og at fem-otte unge var blevet anholdt for blandt andet vold mod tjenestemand og forsøg på det.

Den voldelige udvikling fik først på aftenen politiet til, ad to omgange, at annoncere, at demonstrationen skulle opløses. Herefter drev ordensmagten demonstranterne ud ad Nørrebrogade ud til ungdsomshuset i Dortheavej, hvor det var som om, at situationen faldt lidt til ro.

Men ved 21-tiden opstod der på ny konfrontationer. Det begyndte at regne med flasker og andet kasteskyts fra de unge, da politiet begyndte at nærme sig porten ind til Ungdsomhuset. Og det vil få konsekvenser.

Ledelsen i Københavns Politi var helt klar i mælet: Vi vil have fat i de unge, som har begået noget strafbart« - og det var også beskeden var deres øverste, politiske chef, justistminister Søren Pape Poulsen (K).

De unge skal »bringes til ansvar.« »Hver en person, man kan dokumentere har opført sig kriminelt, skal drages til ansvar for deres handlinger,« sagde han i et interview med TV2 News.

Det var længe frygt for, at der ville komme et nyt voldeligt opgør omkring ungdsomhuset på Dortheavej. Men de unge valgte at forlade huset og lade sig registrere af politiet uden at sætte sig til modværge.

Demed så dagen ud til - efter en voldelig fase først på aftenen - trods alt at ende lige så fredeligt, som den startede.