Det sker i dag: Putin-parade med afbud på stribe og Liberia slipper af med ebola

Få indblik i nogle af dagens store begivenheder. I Moskva fejres afslutningen på Anden Verdenskrig. Denne gang bliver mange internationale statsledere væk. WHO ventes at erklære Liberia fri for ebola.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Se herunder et par af begivenhederne i løbet af lørdag den 9. maj 2015 inden for erhvervslivet, politik, domstolene, kultur, udlandet mv.:

LANDSPOLITIK

Venstres front ringer efter hjælp til valget: I dag sætter Lars Løkke Rasmussen, Kristian Jensen, Inger Støjberg og en række andre Venstre-politikere sig ved telefonerne og ringer vælgere op, der har lyst til at bidrage aktivt til, at Danmark får en ny, blå regering.

EU

EU fejrer 65 års fødselsdag med åbent hus: Lørdag er det 65 år siden, at det første spadestik blev taget til det EU, vi kender i dag. Den dag fremlagde Frankrigs udenrigsminister Robert Schuman en plan for, hvordan man kunne sikre fred i Europa. Det fejres med åbent hus i EUs institutioner. I København løber den danske kommissær.

KULTUR

Kunstbiennalen i Venedig åbner med 25 danske værker: I dag åbner kunstbiennalen i Venedig for 56. gang. Den danske stjerne Danh Vo er blandt udstillerne.

Kortfilmfestival i Aalborg: I dag afholdes kortfilmfestivalen Filmkraft i Aalborg. Morten Grunwald skal sammen med tre andre jurymedlemmer, manuskriptforfatteren Jesper Nicolaj Christiansen, instruktør Kasper Barfoed og leder af Aarhus Filmværksted Morten Hartz Kaplers, vurdere de 8 kortfilm, der er udtaget til hovedkonkurrencen. Filmkraft er Danmarks største kortfilmsfestival og -konkurrence for danske filmtalenter og afholdes i år for femte år i træk.

ANDET

Kendte danskere smider tøjet for velgørenhed: Budskabet var enkelt – ’Smid tøjet Danmark’ og hjælp mennesker i nød kloden over. Røde Kors og TV 2 har opfordret til at rydde op i klædeskabet og give det tøj, de ikke bruger, videre. Indsamlingen kulminerer lørdag med et stort show, der sendes på TV 2.

NAVNE - RUNDE FØDSELSDAGE I DAG

Inge Marstal (Professor) 70 år. Jørgen Groth Dirksen (Adm. direktør) 60 år. Henrik Lund-Andersen (Professor, ledende overlæge, dr. med.) 70 år. Claus Helweg Ovesen (Biolog) 70 år.

UDLAND

Putin må markere afslutningen på verdenskrig uden pinger: Afbuddene er strømmet ind til Vladimir Putins parade i Moskva, der finder sted lørdag, i anledning af 70-året for afslutningen på Anden Verdenskrig. For mange er paraden blevet symbol på en ny væbnet konflikt i Europa. For ti år siden var der fuldt hus på tribunerne på den Røde Plads. 

Liberia ventes officielt erklæret fri for ebola: En ekspertgruppe under Verdenssundhedsorganisationen ventes lørdag at erklære det vestafrikanske land Liberia for ebola fri. Liberia er det land, hvor flest er døde af blodvirussen, der på verdensplan har kostet lidt over 10.000 personer livet.

Tyrkiet og USA træner og bevæbne syriske oprørere: I dag ventes USA og Tyrkiet at begynde at uddanne og udstyre op imod 15.000 moderate syriske oprørere. Det skal ske som led i kampen mod Islamisk Stat (IS), og træningen skal ske udenfor Syrien.

SPORT

Team Tvis i russisk opgør: Lørdag møder damerne fra Team Tvis Holstebro det russiske hold Rostov-Don i EHF-cup-finale.

Giro d'Italia ruller af sted med holdkørsel: Årets udgave af cykelløbet Giro d'Italia begynder lørdag, hvor de inkarnerede etapeløbsspecialister får sæsonens første mulighed for at vise formen frem over det tre uger lange løb. Første runde er holdkørslen. Starten i 2015-udgaven går i San Lorenzo al Mare i Italien.

VM i ishockey 2015: Danmark i kamp mod Norge: Verdensmesterskaberne i ishockey 2015 afvikles i Tjekkiet i dagene 1. til 17. maj. Lørdag spiller Danmark mod Norge. Rusland har fra begyndelsen været VM-favorit. USA, Schweiz og Slovakiet må nøjes med en outsiderrolle, mens det danske hold regnes for ikke at kunne tage medaljer.

Alle begivenhederne på denne side kunne du have kendt til i går  - eller måske i sidste uge. Læs mere om dato.dk.

Få et godt tilbud på dato.dk til din virksomhed her.