Det skal du vide om solformørkelsen

Fredag formiddag vil vi opleve den største solformørkelse herhjemme i 54 år. Her er alt, du skal vide, før Månen bevæger sig ind foran Solen.

Arkivfoto. Fredag kan Danmark opleve solformørkelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mogens Ladegaard

En solformørkelse indtræffer, når Månen bevæger sig ind mellem Jorden og Solen, og derved skygger for Solens lys. Fredagens solformørkelse er den første i Danmark i næsten 16 år og den største siden 1961. Man skelner mellem en partiel og en total solformørkelse, hvor en partiel solformørkelse er, hvis Månen ikke dækker hele, men kun dele af solskiven. Den næste totale solformørkelse i Danmark indtræffer i år 2142.

Tidspunktet for solformørkelsen fredag afhænger af, hvor i Danmark, man befinder sig. Der er dog tale om få minutters forskel fra region til region, så hvis man regner med, at solformørkelsen starter kl. 9.40, når maksimal formørkelse en times tid senere kl. 10.47 og er ovre kl. 12, misser man i hvert fald ikke fænomenet.

Nordjylland er den region i Danmark, hvor solformørkelsen bliver størst. Her forventer man op til 85 pct. formørkelse. Solformørkelsen bliver imidlertid stor over alt i Danmark, og man regner ikke med, at den bliver mindre end 80 pct. nogle steder.

DMI lover ikke solformørkelses-venligt vejr. Desværre. I stedet lyder vejrmeldingen på skydække i store dele af landet. Torsdag melder vejrinstituttet til Berlingske, at der er bedst chance for at opleve solformørkelsen i Syd- eller Østdanmark.

Færøerne og norske Svalbard er de eneste steder på land, hvor det er muligt at opleve en total solformørkelse fredag. På Færøerne vil den totale solformørkelse vare i omkring to minutter, og øgruppen forventer, at tusindvis af mennesker tager turen til de nordatlantiske øer for at opleve fænomenet.

Pas på øjnene! Man risikerer at brænde celler på øjets nethinde og blive blind, hvis man ser direkte mod Solen - også selvom Månen skygger for den. Derfor: Brug solformørkelsesbriller eller lav en indirekte observation af solformørkelsen. Almindelige solbriller må ikke bruges til at se solformørkelse.

Ingen solformørkelsesbriller? Har man ikke allerede anskaffet sig et par solformørkelsesbriller, får man højst sandsynligt ikke fingrene i et par. Alene onsdag blev 9.000 briller revet væk i Tycho Brahe Planetarium i København, men fortvivl ej - det er nemlig muligt at bygge sit eget solteleskop.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Fotografer ikke solformørkelsen, for det er ikke kun vores øjne, men også vores kameraers sensorer, der bliver beskadiget af at kigge direkte mod solen. Advarslen gælder for alle typer af kameraer - også det i mobilen - medmindre man monterer et specielt solfilter foran kameraets objektiv.