Det skal du gøre, hvis du er bekymret for, at en ven eller pårørende kan have selvmordstanker

Du kan hjælpe meget, ved bare at gøre opmærksom på, at du er bekymret.

Sådan ser det ud, når du vil anmelde en live-video, fordi du mistænker personen bag for at være selvmordstruet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Nu er jeg færdig med livet, farvel,« skriver Jens i en statusopdatering på Facebook.

»Hej Jens, når du har tid, synes jeg, du skal ringe til mig. Du har mit nummer. Dine ord, som du skriver her på Facebook, vil jeg ikke se i fremtiden. Du får din opmærksomhed JA, men du sætter alle dine venner på FB i et stort og ubehageligt dilemma. Ønsker du det? Ring,« svarer en. Det var en af mange tilkendegivelser på hans opslag.

Jens lever den dag i dag, og siger at han ikke længere går med selvmordstanker.

»Det var et nødopkald,« siger Jens, der har overvejet selvmord i nogle år på grund af ensomhed. Jens fik adskillige tilkendegivelser, da han skrev sit opslag. Opmærksomheden fra folk virker selvmordsforebyggende, mener kriserådgivningsorganisationen Livslinien.

Sådan ser det ud, når du vil anmelde en live-video, fordi du mistænker personen bag for at være selvmordstruet. Fold sammen
Læs mere

Sådan ser det ud, når Facebook sætter ind for at hjælpe potentielt selvmordstruede i Facebook Live. Fold sammen
Læs mere

»Det er ofte et råb om hjælp, når man skriver sådan noget på et socialt medie som Facebook. Det hjælper helt sikkert, at nogle gør opmærksom på, at de har set vedkommendes opslag, og er bekymrede,« siger Jeppe Kristen Toft, direktør for Livslinien.

Jens skrev opslaget, da han efter eget udsagn »havde nået bunden af flasken.«

»Jeg skrev det også fordi, jeg gerne ville høre fra folk. Fra gamle venner, fra ekskærester. Det får mig til at smile, når de så reagerer som de gør. Det bragte mig noget glæde,« siger Jens.

Berlingske er bekendt med Jens’ fulde navn og identitet.