»Det rammer også børn i Whiskybæltet«

Karen Jespersens forslag om at indføre tvangsbehandling af gravide misbrugere mod deres vilje, rammer skævt, mener ekspert.

Alkoholisme og stofmisbrug findes hos gravide i alle samfundslag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man forestiller sig, hvordan en gravid stof eller alkoholmisbruger er, tænker de fleste nok på dårligt stillede og socialt udsatte kvinder.

Men alkoholisme og stofmisbrug er i høj grad også noget, der rammer folk i whiskybæltet nord for København, siger Inger Thormann, der er psykolog på Skodsborg Observations- og Behandlingshjem.

Derfor mener hun, at et nyt forslag om tvangsbehandling af gravide misbrugere fra velfærdsministeren vil ramme skævt.

- Det vil kun ramme de kvinder, der i forvejen er inde i systemet og som færdes på socialkontoret. Det er lettere at skjule et alkoholmisbrug i ly af en god økonomi, og derfor vil forslaget ikke ramme befolkningen bredt. Alkoholskader rammer også børn i whiskybæltet, siger Inger Thormann.

Kvinder låses inde
Hvis barnet ligger i sprit i maven eller er i en konstant rus fra moderens stofmisbrug risikerer det at få alvorlige hjerneskader, hjertefejl eller misdannelser i organerne. Intelligensniveauet for børn med føtalt alkoholsyndrom er på sinkeniveauet, og de når som regel ikke over 3. klasse-niveau i dansk og matematik.

Forslaget fra Karen Jespersen (V) går ud på, at gravide misbrugere skal kunne tvangsindlægges mod deres vilje, så man undgår at skade det ufødte barn.

I Norge har man siden 1996 haft mulighed for at låse kvinderne inde, så de ikke kunne komme til at fikse eller drikke alkohol.

Erfaringerne fra Norge viser dog, at mange af børnene stadig er skadet, når de bliver født, fordi kvinderne bliver indlagt for sent i graviditeten.

Barn i sprit
Inger Thormann så derfor hellere, at man satte markant ind med en forebyggende indsats.

- I USA oplevede jeg labels på vinflaskerne i slutningen af 1980 erne. I Danmark er vi alt for liberale på alkoholområdet. Vi er bange for at være for restriktive. Lad os blive bedre til at give omsorgsfuld oplysning, inden vi laver love om at bure de gravide misbrugende kvinder inde, siger hun.

Karen Jespersen forventer at lave lovgivning om tvangsbehandling til efterår, men vil inden da samle et hold af eksperter, som skal lave udspil til, hvordan man kan lave den bedste lovgivning på området i Danmark.