Det psykiske arbejdsmiljø halter

På plejehjemmet Slottet på Nørrebro er der ikke tiltro til, at regeringens kvalitetsreform kommer til at forbedre hverdagen. »Det har vi hørt så mange gange før,« lyder reaktionen.

I en af opholdsstuerne på plejehjemmet Slottet på Nørrebro sidder fem beboere spredt, mens en film med Ghita Nørby og Dirch Passer kører i baggrunden. To damer er ved at lægge et puslespil, men kan ikke finde de sidste brikker og smiler stort, da social- og sundhedsassistent Jacqueline Grandjean kommer hen og hjælper. Hun er gruppeleder i afdelingen, og da hun bliver præsenteret for kvalitetsreformens hovedpunkter påældreområdet, bliver der holdt igen med de rosende ord. Oplægget fra regeringen lyder blandt andet på fastholdelse af ældre medarbejdere, flere mænd og invandrere i faget, deltidsansatte skal have mulighed for at tage flere timer samt fri optagelse på social- og sundhedsuddannelserne samt flere praktikpladser.

»Det hele lyder, som noget vi har hørt før, og det er lidt trist, at der aldrig rigtig sker noget. Det handler i stedet om at tale om den enkeltes behov og tænke på, hvordan vi selv vil have det, når vi bliver ældre,« mener hun.

Jacqueline Grandjean er ansat på deltid og har ingen lyst til at tage flere timer som forslaget også går ud på, og når hun om ni år fylder 60, er hun overbevist om, at det er slut med at arbejde.

»Jeg kan mærke, at jeg er nedslidt, og selvom der er kommet mange nye hjælpemidler, har jeg slæbt skavankerne med mig fra tidligere. Jeg tror dog, at de yngre vil holde længere, da arbejdet ikke er så fysisk hårdt som tidligere,« mener hun.

Mere positiv over for kvalitetsreformen er seniorforsker fra Videnscenter påÆldreområdet Merete Platz. Ikke mindst punktet om at gøre det lettere for deltidsansatte at få flere timer og derved få flere hænder i arbejde tiltaler hende.

»Det en rigtig god ide, for det ved vi, at nogen ønsker sig. Det er bare et spørgsmål, om der er nok, der står og venter. Men for at fastholde medarbejdere kræver det, at arbejdsmiljøet bliver tilrettelagt, så man ikke bliver nedslidt. Det er tilrettelagt fysisk, men vi mangler stadig at gøre noget for det psykiske arbejdsmiljø,« siger hun.