»Det primære formål er at få folk i gang«

Berlingske har ringet HR-direk­tøren i Dansk Supermarked op for at høre, hvad en af landets største virksomheder med flest flygtninge aktiveret tænker om de praktikker i danske virksomheder, som alle flygtninge i dag skal sendes ud i.

Mindst 14.000 flygtninge og familiesammenførte skal finde plads i et integrationsforløb i en virksomhed i 2016. Dansk Supermarked er langt fremme med at fÔø? flygtninge i sprogpraktik. ForelÔø?big har de 300 flygtninge ude primært i Bilka, men også i Føtex og enkelte Nettobutikker. Her ses Sabhana på 29, som har arbejdet i Bilka i Hundige siden november. Hun har boet i Danmark i fire år. Hun bor i Hundige med sin mand og to børn. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi håber da på, at vi kan ansætte de bedste. Men i første omgang er sigtet, at vores praktikanter lærer sproget,« siger Peter Poulsen, HR-direktør i Dansk Supermarked, som har 460 flygtninge i såkaldt sprogpraktik.

»På tre måneder er det ikke alle, der lærer dansk nok til at gå direkte ud i et job, men det er heller ikke formålet med sprogpraktikken.«

Berlingske har ringet HR-direk­tøren op for at høre, hvad en af landets største virksomheder med flest flygtninge aktiveret tænker om de praktikker i danske virksomheder, som alle flygtninge i dag skal sendes ud i.

Tirsdag fortalte den eritreanske flygtning Tedros Haile, der er i sprogpraktik på niende måned i Ikea, om sin frustration. Han troede, at den ulønnede praktik ville munde ud i et job. I stedet blev hans praktikophold forlænget gang på gang.

»Vi flygtninge bliver bare mere og mere frustrerede. Til sidst føler man sig holdt for nar,« sagde han.

Ifølge regeringen er formålet med praktikkerne at bringe flygtningene tættere på et rigtigt arbejde. Der er imidlertid ingen håndfast evidens for, at instrumentet faktisk får flygtninge i job i stor stil.

Peter Poulsen kan derfor godt forstå flygtningens frustrationer. Set fra et virksomhedsperspektiv er det imidlertid sjældent realistisk, at flygtninge kan blive ansat umiddelbart efter et tre- eller seksmåneders forløb, når de stadig kun taler sparsomt dansk. Det er heller ikke målet, understreger han.

»Det primære formål er at få folk i gang, lære dem dansk og få skabt sociale relationer. Vi har ikke forpligtet os til at ansætte nogen, men ser det i lige så høj grad som en samfundstjeneste i forhold til at få flygtninge integreret og som en kanal til fremtidig rekruttering,« siger HR-direktøren.

Integrationsuddannelse på vej

Han understreger, at Dansk Supermarked er glad for ordningen. Medarbejderne er stolte af at hjælpe flygtninge i gang. Og der er også nogle, som bliver ansat.

Men hvis andelen skal øges, kræver det et langt længere forløb. Derfor har Peter Poulsen store forventninger til den nye integrationsuddannelse (IGU), som giver virksomheder mulighed for at ansætte flygtninge i en blanding af sprogkurser, praktik og faglig uddannelse til elevløn over længere tid.

»Et forløb på to år – det ser jeg meget større perspektiver i, og så tror jeg også, at langt flere vil kunne få et job,« siger han.