Det offentlige er dårligst til integration

Den offentlige sektor er dårligst til at integrere udlændinge. Under tre procent af statens ansatte er udlændinge.

Staten er den arbejdsplads i Danmark, der er dårligst til at integrere kvalificerede udlændinge på det danske arbejdsmarked.

På trods en erklæret målsætning om, at de statslige arbejdspladser skal afspejle befolkningssammensætningen, har kun 2,9 procent af medarbejderne ikke-vestlig baggrund.

I offentlig administration, forsvar og politi har blot 2 procent anden etnisk baggrund end dansk, og kun 14 af de mere end 5300 offentlige topledere har en ikke-vestlig baggrund.

Det viser en kortlægning af indvandrernes stilling på arbejdsmarkedet, som tænketanken Mandag Morgen har foretaget.

Den dokumenterer, at der er en stor kløft mellem virkeligheden på arbejdsmarkedet og den seneste uges debat på Christiansborg.

Politikerne vil give udlændinge point for deres uddannelser, sproglige kompetencer og joberfaringer, men når indvandrerne søger job i den offentlige sektor, tyder intet på, at de får job svarende til deres kompetencer eller deres andel af befolkningen.

Mens 43,5 procent af det ufaglærte rengøringspersonale har ikke-vestlig baggrund, udgør indvandrerne kun 1,8 procent af det synlige frontpersonale som for eksempel lærere.

Indvandrerne er ikke markant dårligere uddannede end danskerne, og det kan derfor ikke være en forklaring på skævheden.

Mens 9,8 procent af de 30-49-årige danskere har en lang videregående uddannelse, er den tilsvarende tal blandt indvandrerne 7,5 procent.

Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen, erkender, at den nuværende situation langtfra er tilfredsstillende.

Og integrationsordfører for Socialdemokraterne Henrik Dam Kristensen kalder situationen for både "paradoksal" og "deprimerende".

/ritzau/