Det mener de andre partier om skattereformen

Få et overblik over hvad de andre partier mener om regeringens skattereform.

Socialdemokraterne

Socialdemokraternes formand Helle Thorning Schmidt, mener ikke, der kommer velfærdsforbedringer ud af regeringens storstilede kvalitetsreform.

"Regeringen har foretaget et valg og den har valgt skattelettelser. De bliver financieret af råderummet, det har de Konservative selv været ude at sige i dag , og det betyder , at vi andre kan vinke farvel til velfærdsforbedringer de næste fem-ti år," Siger Helle Thorning Schmidt, og henviser til at regeringen i 2015-planen regner med vækstrater i det offentlige på bare en procent.

Og skattelettelserne kommer pensionisterne til at betale, mener hun. Pensionisterne får et kilo fars om måneden og to øl, men de kan være helt sikre på, at de får velfærdsforbedringer. Dem der får noget, er de velstillede, for jo mere man tjener, des mere får man i skattelettelse.

Det Radikale Venstre

Regeringens skattereform er mere turkis end grøn. De Radikale mener, at reformen er ét skridt i den rigtige retning, men det er langt fra nok.

»Det er en god idé, at man begynder at se på, hvordan man kan få en grøn profil. Jeg vil gerne anerkende, at der er taget et skridt, men ét skridt er bare ikke meget, når der er lang vej at gå,« siger de Radikales politiske leder, Margrethe Vestager.

Hun mener, at det er svært at vurdere det konkrete indhold af skatteudspillet, før regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, er blevet hørt.

Ny Alliance

Statsministerens skatteudspil sikrer ikke tilstrækkeligt med arbejdskraft til den offentlige og private sektor, mener Ny Alliances stifter, Naser Khader.

»I forhold til at få flere hænder og i forhold til at få bedre velfærd, så er jeg skuffet. Der er flere gode elementer i udspillet, men hvis du skal have flere pædagoger, lærere og flere hænder til den private sektor, så skal der ske noget mere grundlæggende,« siger Naser Khader.

Ny Alliance havde foretrukket, at Venstre og De Konservative havde fremlagt en skatteplan, der helt fjerner top- og mellemskatten.

Dansk Folkeparti

Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, mener, at den sociale balance i regeringens skatteoplæg er skæv.

»Lettelser i topskatten er ikke Dansk Folkepartis kop te. Der skal være social balance. Den er skæv i det oplæg, regeringen kommer med, sagde Pia Kjærsgaard på et pressemøde tirsdag som kommentar til regeringens oplæg om skatteomlægninger.

Socialistisk Folkeparti

»Der kommer ikke de 5.000 flere medarbejdere på plejehjemmene eller i hjemmehjælpen, som der er så hårdt brug for, og som SF har krævet. Ikke én eneste ekstra medarbejder har jeg kunnet finde i oplægget. I stedet har regeringen igen ønsket at gennemføre skattelettelser for de bedst stillede i samfundet. De ansatte i bl.a. ældreplejen kan desværre også godt vinke farvel til den lønstigning på 2.000 kr. om måneden, som vi har foreslået. Dem får de i hvert fald ikke uden en ny regering.

Der er kun afsat en vækst på 1,75 pct. i den offentlige sektor i 2008, der skal række til både lønforhøjelser, flere ældre, ny kræftplan, bedre uddannelse, osv. Så enhver kan se, at der ikke er penge nok til 2.000 kr. mere pr. måned til social- og sundhedshjælperne,« siger Ole Sohn.