Det med småt skaber usikkerhed om genåbningerne: Kommuner med høj smitte tæller ikke med

Der er en væsentlig parentes i aftaleteksten om den nye genåbning. Skolegangen for afgangseleverne bliver ikke en realitet i kommuner, hvor der er »særlig høj« smitte lyder det, og det skaber usikkerhed for flere kommuner.

Med planen for genåbning af skolegangen for afgangseleverne i Region Hovedstaden følger en parentesbemærkning. Kommuner med høj smitte er undtaget fra genåbningen, og det skaber usikkerhed i flere kommuner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et bredt flertal i Folketinget blev torsdag aften enig om en aftale, der sikrer, at alle afgangselever i Region Hovedstaden fra på mandag nu kan vende tilbage i skole hver anden uge, efter at have haft hjemmeundervisning i månedsvis.

Glæden var givetvis stor blandt regionens elever, men hvad, der ikke umiddelbart stod klart, var, at der er et aber dabei, som kan slå skår i glæden for flere kommuner.

»Undtaget er afgangselever i kommuner med særlig høj incidens,« står der i en parentes i aftaleteksten.

Ingen af borgmestrene i Høje-Taastrup, Ishøj, Brøndby eller Albertslund kommuner, der er blandt kommuner med relativ høj smitte, har hørt meldinger om, at afgangseleverne i deres kommuner ikke kan vende tilbage i skolen fra på mandag. Det skriver TV 2 Lorry.

Til mediet siger Michael Ziegler (K), der er borgmester i Høje-Taastrup Kommune, at parentesen skaber usikkerhed og sår tvivl om, hvad der gælder for kommunens elever.

»Vi taler om mange elever, vi skal have kommunikationen ud til. Om lidt får vi opringninger fra forældre, der vil vide, om deres børn skal i skole. Og så kan vi ikke svare. Fra beslutningen er truffet, til alle har modtaget kommunikationen, er der et stykke vej. Vi er dygtige, men vi er ikke tryllekunstnere,« siger han til TV 2 Lorry.

Det er Epidemikommissionen – et udvalg bestående af regeringens embedsmænd og eksperter – der skal afgøre, hvor snittet skal ligge, og den skal også afgøre, hvornår smitten i en kommune afstedkommer, at eleverne ikke kan vende tilbage.

Det er især omegnskommunerne Ishøj og Høje-Taastrup, der igennem lang tid har stået for noget af den højeste smitte i landet.

Ishøj Kommune topper per fredag formiddag Statens Serums Instituts liste med 56 nye smittetilfælde inden for de seneste syv dage og en incidens på 258,1. Høje-Taastrup Kommune kommer efter med 122 nye smittede og en incidens på 241.