»Det må være op til rygerne selv at betale deres rygestop«

Når rygerne selv har valgt at ryge, skal andre skatteydere ikke betale for deres rygestop, mener Otto Brøns-Petersen, analysechef i den borgerlig-liberale tænketank CEPOS. Han afviser, at offentlig støtte til rygestop kan spare samfundet penge.

Otto Brøns-Petersen, analysechef i den borgerlig-liberale tænketank CEPOS. Privatfoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sundhedsstyrelsen anbefaler i sit faglige oplæg til regeringens kommende Kræftplan IV, at det offentlige skal yde hjælp til rygestop – blandt andet ved at give storrygere gratis rygestopmedicin. Hvad mener du om den idé, Otto Brøns-Petersen?

»Det ser jeg slet ikke som et legitimt formål at bruge andre skatteyderes penge på. Det må være op til rygerne selv at betale deres rygestop. Der er ikke nogen tvivl om, at det er afhængighedsskabende at ryge, og at det kan være meget svært at stoppe, men det ved de personer, som begynder at ryge, jo udmærket godt. Så når de selv har valgt at ryge, må de også selv betale, hvad det koster at holde op. Det er jo deres sundhed, det handler om,« siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i den borgerlig-liberale tænketank CEPOS.

Tilhængere mener, at der, trods udgifterne til den foreslåede hjælp i form af blandt andet rygestopmedicin, er mange penge at spare, fordi rygerne, der holder op, undgår rygerelaterede sygdomme, som skal behandles. Hvad tænker du om det?

»Det, mener jeg, ganske enkelt ikke er et holdbart argument. Der er jo afgifter på tobakken, og de dækker omkostningerne til behandling af de sygdomme, folk pådrager sig i forbindelse med rygning, og endda mere til. I det hele taget kan jeg godt blive bekymret, når jeg kigger på den sundhedspolitiske diskussion, for der er altså nogle, der mener, at sundhedspolitiske argumenter, især i forbindelse med rygning, trumfer alt andet. Men jeg mener ikke, at man i et liberalt demokrati som vores kan kræve af skatteyderne, at de skal betale for, at der er nogle, der har valgt at ryge, som nu vil holde op.«

En evaluering af den seneste kommunale indsats mod storrygning, hvor deltagerne har fået mellem 1.500 og 3.000 kr. i tilskud til hjælp til rygestop, har vist, at godt halvdelen var røgfri et halvt år efter projektet. Hvorfor ikke fortsætte og udbrede den ordning, når nu den viser sig at virke?

»Fordi det helt grundlæggende ikke hører til det offentliges opgave. Det må folk klare selv. Og hvis rygestopkurser og lignende tilbud virkelig virker så godt, som det bliver fremstillet, er jeg sikker på, at rygerne selv opsøger tilbuddene, hvis de har et oprigtigt ønske om at holde op med at ryge. Og allerede i dag er der jo en stor tilskyndelse til rygestop, både i kraft af afgiftsbesparelsen og ikke mindst et bedre helbred,« siger Otto Brøns-Petersen fra tænketanken CEPOS.