Det kriminelle danmarkskort

Ishøj Kommune ligger øverst, når det kommer til antallet af domme, der giver frihedsstraf. I modsat ende ligger Ærø, viser opgørelse fra Danmarks Statistik.

Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2016 fældet flest domme til frihedsstraf for overtrædelse af straffeloven i Ishøj, Guldborgsund og Brøndby Kommune. Scanpix/Henning Bagger Fold sammen
Læs mere

Ishøj Kommune indtager førstepladsen i en uheldig statistik.

Det er nemlig den kommune, hvor der i 2016 blev fældet flest domme til frihedsstraf for overtrædelse af straffeloven.

Det indebærer blandt andet domme på betinget og ubetinget fængsel.

En opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at for hver 1000 indbygger i Ishøj fik 3,95 indbyggere i 2016 en dom til frihedsstraf.

I over halvdelen af landets kommuner var denne frekvens mindre end halvt så høj som i Ishøj.

Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S), påpeger, at Ishøj er meget plaget af, hvad han kalder »småkriminalitet«.

»Vi har mange tosprogede mennesker, som hele tiden kommer i karambolage med politiet. Jeg tror, at det først og fremmest er det, som gør udslaget. Men det er selvfølgelig ikke kun tosprogede, det er også etniske danskere,« siger han og tilføjer:

»Hærværk er typisk det, som vi bliver ramt en hel del af. Det kan være biler, der stjæles eller afbrændes, containere, der brændes af eller hærværk på bygninger.«

Ishøj har sat gang i det kommunale maskinværk for at falde nogle pladser ned i den ærgerlige statistik.

»Vi har gang i en kriminalpræventiv indsats, og i de næste år har vi afsat flere penge til det. Der indgår også en strategi for antiradikalisering, som vi er nødt til at tænke på her i Ishøj,« lyder det fra Ole Bjørstorp.

I statistikken følger Guldborgsund og Brøndby Kommune i hælene på Ishøj.

Chefkonsulent hos Danmarks Statistik og ekspert i kriminalstatistik Lisbeth Lavrsen fortæller, at frekvensen i høj grad påvirkes af kommunens befolkningssammensætning.

»For eksempel ved vi, at unge voksne som gruppe overtræder straffeloven oftere end de ældre befolkningsgrupper. Derfor kan indbyggernes alderssammensætning spille en stor rolle på denne frekvens,« siger hun til Danmarks Statistik.

Ærø Kommune løber med prisen for den laveste frekvens på 0,32 per 1000 indbygger. Her kan Samsø og Gentofte glæde sig over at følge efter Ærø med den anden- og tredjelaveste frekvens i Danmark.

/ritzau/