»Det kræver folk på gaden«

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg afviser, at østkriminelle er skyllet ind over Danmarks grænser de seneste år - men der er tale om et massivt omfang af den »lettere berigelseskriminalitet«, og det giver udfordringer for dansk politi.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg afviser, at udvidelsen af Schengen og de åbne grænser til de »nye« EU-lande i Østeuropa direkte har kunnet mærkes. Han peger derimod på, at det har betydet langt bedre vilkår for politiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De står bag butikstyverier, lommetyverier, indbrud, bilbræk og de lettere former for berigelseskriminalitet - den kriminalitet, som helt almindelige danskere risikerer at blive udsat for.

Så selv om tilrejsende østeuropæiske kriminelle ikke umiddelbart kan klandres for den rå og brutale personfarlige kriminalitet som røverier og overfald, står deres kriminalitet højt på politiets prioriteringsliste, understreger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

»Når vi ser på de kriminalitetsformer, som de tilrejsende kriminelle fra Østeuropa står for, så må vi sige, at det ligger i den lave ende af skalaen. Der er masser af tyverier, indbrud i biler, indbrud i villaer og så videre. Det er meget irriterende og generende for dem, det går ud over. Og det er jo en form for kriminalitet, som ikke kræver det helt store af gerningsmændene,« siger rigspolitichefen.

Han understreger, at politiet har en »nogenlunde« fornemmelse af omfanget af østkriminaliteten, men at man må regne med et vist mørketal.

»Eksempelvis bliver rigtig mange tricktyverier ikke opklaret. Her har kriminelle typisk en forkærlighed for at udse sig ældre mennesker som ofre, fordi de bliver forvirrede og konfuse og har svært ved at give signalementer. I adskillige sager har vi efterfølgende fået oplysninger, der tyder på, at det meget vel kan være østeuropæiske kriminelle, som står bag.«

Skal danskerne være bekymrede over østkriminaliteten?

»Der er da ingen tvivl om, at eksempelvis Nordsjælland har haft rigtig mange indbrud, der er begået af især rumænere, men man kan ikke sige, at vi har set en kæmpe tidevandsbølge af østkriminelle, der er skyllet ind over Danmark. Eller at det er ude af kontrol. Det er selvfølgelig en generende kriminalitet, men det ligger i den lavere ende af skalaen, og vi gør rigtig meget og vil gøre rigtig meget for at dæmme op for det.«

Jens Henrik Højbjerg afviser, at udvidelsen af Schengen og de åbne grænser fra Danmark til de »nye« EU-lande i Østeuropa direkte har kunnet mærkes - derimod har det betydet langt bedre vilkår for politiet, når det kommer til den grænseoverskridende kriminalitet.

»Det var jo ikke sådan, at vi før i tiden stod og kontrollerede hver eneste bil eller tjekkede alle, der krydsede grænsen. De åbne grænser giver selvfølgelig nogle muligheder for de kriminelle, men det giver også helt andre muligheder for politiet, toldere og andre retshåndhævende myndigheder, der kan arbejde tæt og målrettet,« siger han.

Det handler blandt andet om, at dansk politi har bedre adgang til at udveksle oplysninger med andre lande. Derudover har der været høstet gode erfaringer med såkaldte »early warnings«, hvor udenlandsk politi kontakter dansk politi direkte med advarsler, hvis en gruppe personer, der mistænkes for at have kriminelle intentioner, er på vej til landet.

»Vi har oplevet det med de baltiske lande og Polen, hvor myndigehederne siger til os, at de ved eller har indtryk af, at nogen er på vej, så vi skal være særligt opmærksomme. Det kan gå på enkeltpersoner, en hel gruppe eller bestemte biler. Og for os er der så mulighed for at tage dem andre steder end ved grænsen, for det kan jo være interessant at følge dem op i landet og se, hvad de laver,« siger Jens Henrik Højbjerg.

Hvad er den største udfordring for Rigspolitiet og politikredsene ude i landet?

»Det er, at det har en stor volumen, og at det kræver, at man bruger mange kræfter på at få reduceret omfanget af de her forskellige former for kriminalitet. Det er alfa og omega, at man laver en målrettet indsats, og det kræver, at man har efterforskere, folk på gaden, patruljerer de rigtige steder, samt at man får analyseret til bunds, hvordan det foregår, hvem det er, og om man kan se nogle sammenhænge,« siger rigspolitichefen.

Han understreger, at dansk politi allerede er god til at samarbejde på tværs af kredsgrænserne - og at den indsats nu vil kunne optimeres yderligere ved også at kunne trække på kræfterne i det nyetablerede NEC-kontor og udlændingekontrollen i Syd- og Sønderjyllands Politi.

Rigspolitichefen forventer, at politiets oprustning fremover vil kunne ses tydeligt i statistikkerne.

»Der er allerede blevet taget rigtig mange østeuropæiske kriminelle i år, og det hænger sammen med den store indbrudsindsats i politikredsene. Når vi virkelig interesserer os for et område, så begynder vi at nappe mange af dem, og så stiger antallet af sigtelser markant. Og de østeuropæiske kriminelle vil komme til at fylde meget i den kommende tid, fordi vi i dansk politi virkelig sætter fokus på det,« siger han og håber, at den melding er i stand til at bevæge sig over grænserne ligesom de kriminelle:

»Det skulle gerne være sådan, at man hører i eksempelvis Rumænien, at der er en betydelig risiko for, at man bliver taget og stillet til regnskab for sin kriminalitet i Danmark. Og bliver sendt hurtigt ud igen, hvis vi har nok på dem. Det skal hverken være attraktivt eller lukrativt at begå kriminalitet her.«