Det krævede i forvejen 12,2 i gennemsnit at komme ind. Nu er kravet steget

Det kan være svært at komme på Copenhagen Business School. Men særligt én uddannelse slår dem alle - den kræver nemlig Danmarks højeste gennemsnit.

(ARKIV) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix

Det er netop blevet endnu sværere at komme ind på den mest selektive uddannelse i Danmark.

I fjor havde det krævet 12,2 i karaktergennemsnit, for at få en plads i forelæsningssalen til bacheloren i International Business på Copenhagen Business School (CBS).

I år kræver det et gennemsnit på 12,4.

Der er heller ingen tvivl om, at uddannelsen er eftertragtet. 1.195 håbefulde studerende havde i år søgt om at påbegynde den 3 år lange bacheloruddannelse. Der var imidlertid kun 180 ledige pladser, hvilket betyder at kun tre ud af tyve ansøgere har fået plads på uddannelsen.

Uddannelsen sætter ifølge CBS fokus på de internationale markeder. Nærmere bestemt, hvordan den globale økonomi og de internationale markeder fungerer, samt hvordan lovgivning og institutioner som EU påvirker virksomheder.

Karakterhoppet kommer ovenpå en ansøgningsrunde, hvor erhvervslivet ellers i forvejen er hårdt trængt.

Efterlyser IT og ingeniører

Mens optaget på sygeplejestudiet er steget i 2019, har antallet af nye studerende på de naturvidenskabelige og såkaldte STEM-uddannelser været dalende eller nogenlunde stabilt. STEM - eller Science, Technology, Engineering and Math - dækker over en kompetenceprofil med naturvidenskabeligt, teknologisk, matematisk eller ingienørmæssigt fokus og har i flere år været efterspurgt i dansk erhvervsliv.

Den tidligere regering har også forsøgt at imødekomme behovet, hvor blandt andet den såkaldte »Teknologipagt« skulle STEM-kompetencer til op mod 10.000 personer over de næste ti år.

Når chefen for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed hos Dansk Industri, Mette Fjord Sørensen, ser på optaget på landets uddannelsesinstutioner anno 2019, er det imidlertid deprimerende læsning.

Kun én procent flere er blevet optaget på STEM-uddannelserne, hvor særligt ingeniørerne er gået tilbage, bemærker hun.

Med få spredte lyspunkter - som eksempelvis flere kvinder og en fremgang på de IT-faglige studier - efterlader det også Fjord Sørensen med en klar ønskeliste til den kommende regering.

»Vi skal have kigget på dimensioneringsmodellen, fordi der skal selvfølgelig være et loft på de uddannelser, hvor der er ledighed, men vi skal også kunne skrue op på de uddannelser, hvor der er en høj efterspørgsel - bare se på softwareudvikling ude på IT-Universitetet,« siger hun.