Det Kongelige Teater kræves idømt millionbøde

Gennem syv år arbejdede en udlænding angiveligt ulovligt på Det Kongelige Teater. Det skal nu give en bøde.

Det Kongelige Teater har ifølge anklagemyndigheden gennem syv år haft en udlænding uden opholds- og arbejdstilladelse ansat. Free/Pressefoto Fra Det Kongelige Teater, Fotograf: Jens Lindhe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Anklagemyndigheden kræver Det Kongelige Teater idømt en bøde på 1,74 millioner kroner for at have ansat en udlænding uden opholdstilladelse gennem syv år.

Udlændingen har ifølge anklagemyndigheden ved Københavns Politi været ansat ved teatret fra efteråret 2007 og frem til efteråret 2014.

Den pågældende havde ifølge anklagemyndigheden ikke arbejdstilladelse i Danmark. Faktisk havde personen ikke engang opholdstilladelse. Vedkommende opholdt sig med andre ord ulovligt i landet.

Det Kongelige Teater har gennem sin kommunikationsafdeling afvist at kommentere sagen.

Også teatrets forsvarsadvokat, Dorthe Fuglsang, har afvist at kommentere sagen, inden den går i gang ved retten.

Sagen skal for retten onsdag i næste uge. Det kommer til at foregå i Københavns Byret.

Hos Københavns Politi har det endnu ikke været muligt at få oplysninger fra anklagemyndigheden om, hvad sagen nærmere drejer sig om.

I sager om ulovligt arbejde er straffen forholdsvis hård i forhold til arbejdsgiver. Udgangspunktet er en bøde på 10.000 kroner per påbegyndt måned. Men i sager, hvor der foreligger skærpende omstændigheder, er udgangspunktet 20.000 kroner per måned.

I sagen fra Det Kongelige Teater har der angiveligt været tale om ulovlig ansættelse i 84 måneder. Bødekravet på 1,74 millioner kroner svarer netop til et beløb på godt 20.000 kroner per påbegyndt måned.

Det er udlændingelovens regler, som gælder i forbindelse med ulovligt arbejde. Her fastslås det, at overtrædelse af bestemmelserne straffes med bøde eller fængsel i op til to år.

Loven remser desuden op, hvad der skal anses som skærpende omstændigheder: Hvis overtrædelsen er begået forsætligt, hvis der er opnået en tilsigtet økonomisk fordel, eller hvis udlændingen ikke har haft ret til at opholde sig i landet.

/ritzau/