Det Kongelige Bibliotek aflyser Muhammed-udstilling

Foreningen Stop Islamisering af Danmark kan godt glemme alt om at udstille Muhammed-tegninger i Den Sorte Diamant, lyder beskeden fra Det Kongelige Bibliotek.

Det Kongelige Bibliotek vil ikke huse en udstilling af Muhammed-tegninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kan ikke bare udstille hvad som helst Det Kongelige Biblioteks lokaler. Derfor kan foreningen Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD) ikke få lov til at udstille Muhammed-tegninger i Den Sorte Diamant i København.

Sådan lyder beskeden fra pressekonsulent Jytte Kjærgaard fra Det Kongelige Bibliotek til SIAD, der vil udstille Muhammed-tegninger i bibliotekets lokaler i Den Sorte Diamant.

Foreningen har ellers allerede lejet et lokale til formålet og oplyste tirsdag, at et arrangement, hvor blandt andet Muhammed-tegningerne vil blive udstillet, vil finde sted i august. Men foreningen har ikke oplyst Den Sorte Diamants bookingafdeling om, at mødet også vil omfatte en udstilling af Muhammed-tegningerne. Så det er udelukket, siger Jytte Kjærgaard.

»Arrangementet er blevet aflyst. Bookingen er indgået under falske forudsætninger. Hvis SIAD vil leje et lokale til et møde, er de velkomne. Men det er ikke fremgået af lejekontrakten, at de også vil lave en udstilling med Muhammed-tegninger i lokalet. Vi har ikke udstillinger i mødelokaler,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Det er altså et problem for foreningens mål om at udstille og afholde møde i Den Sorte Diamant, at de ikke har spillet med helt åbne kort.

Men til trods for, at Den Sorte Diamant konstant har kunst- og fotoudstillinger, kan en Muhammed-udstilling ikke komme på tale. Heller ikke hvis foreningen lejer et nyt lokale under eget navn eller går i dialog med Det Kongelige Biblotek. Det understreger pressekonsulent Jytte Kjærgaard.

»Vores udstillingspolitik er, at vi er med til at formidle ting, der er i vores samlinger. En Muhammed-udstilling skyder jo langt forbi målet, så det kan slet ikke blive aktuelt,« siger hun.

Formanden for SIAD, Anders Gravers, mener, at afvisningen af udstillingen er hyklerisk. Men foreningen vil alligevel arbejde videre for at få lov.

»Vi vil kæmpe alt, hvad vi kan, for at få det her sted, fordi det er det, vi ønsker. Den Sorte Diamant har faciliteret møder afholdt af Hizb ut-Tahrir, hvor de får lov at kønsopdele biblioteket. Det er fuldstændig vanvittigt, at vi så ikke kan få lov til at vise nogle tegninger. Det viser lige præcis, at folk er så berøringsangste over for det her. De er simpelthen hunderædde,« siger han.

Men SIAD skal ikke regne med, at Det Kongelige Bibliotek ombestemmer sig.

»Der kommer ikke nogen udstilling. Det gør der ikke,« siger Jytte Kjærgaard.

Da flere af de samme Muhammed-tegninger blev udstillet i Texas i USA i maj, blev udstillingen angrebet af to terrorister. Udstillingen var dengang afholdt af Stop Islamiseringen af Amerika og foreningens kontroversielle formand, Pamela Geller.