»Det kommer til at gå ud over hele det danske samfund«

Elever og lærere på Virum Gymnasium har brugt dagen på at forberede sig til den demonstration, der foregår i København mod regerings forventede besparelser på to pct. på uddannelsesområdet.

Virum Gymnasiums kantinegulv var i dag fyldt med elever, der malede bannere og forberedte demonstration mod regeringens besparelser på uddannelsesområdet. Her er det Agnes, Bernadette og Ida, der er ved at skrive »Virum Gymnasium imod besparelser«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Virum Gymnasiums kantine er aktiviteten ikke til at overse.

Ud af højtalerne drøner Boney Ms »Daddy Cool«, i hjørnet spiller nogle bordfodbold, mens andre sidder ved borde og spiser dagens ret, chili con carne. Men der er noget, der ikke er, som det plejer.

På gulvet i midten af lokalet sidder flere elever nemlig samlet om adskillige bannere, de er ved at male til demonstrationen mod regeringens besparelser på uddannelsesområdet, der lige nu foregår flere steder i landet.

Kl. 15 tog elever og lærere i samlet flok til demonstrationen med start på Rådhuspladsen i København.

På Virum Gymnasium har lærerne valgt at støtte eleverne, som i morges spærrede for undervisningslokalerne, så lærerne ikke kunne komme ind og undervise.

Derfor samledes lærerne i lærerværelset og diskuterede, om de skulle nedlægge arbejdet i sympati med deres elever. En anonym afstemning resulterede i, at det skulle de.

»Vi bakker op om elevernes blokade, og vi er også dybt utilfredse. Vi synes, det er dybt forkert. På denne måde stiller vi os ikke bare bag eleverne. Vi siger aktivt, at vi heller ikke vil det,« siger lærer Jan Maintz i gymnasiets aula, hvor vi er omgivet af nogle af de bannere, der allerede er færdiglavet.

Demonstrationen på Københavns Rådhusplads samler flere tusinde og er et udtryk for en lang række studerendes utilfredshed med regeringens forventede besparelser på to pct. på uddannelsesområdet.

»Vi demonstrerer i dag, fordi vi synes, at det fra regeringens side er paradoksalt, at man satser på uddannelse, samtidig med at man sparer på den. Det er en sag, vi rigtig gerne vil kæmpe for. Det er både eleverne og lærerne, det kommer til at gå ud over og egentlig hele det danske samfund, hvis vi får nogle unge, der har en uddannelse med lavere kvalitet, end vi har haft før,« siger Fie London, der går i 1. E på Virum Gymnasium.

Laurits Sebastian Dahl fra 2. G er enig.

»Vi er utilfredse med, at regeringen vil spare på uddannelsen. Det er Danmarks fremtid, som mange andre også siger for tiden, og det er at tisse i bukserne for at holde varmen,« siger han og påpeger også, at de vil være ekstremt kede af at skulle sige farvel til nogle af deres lærere.

På Virum Gymnasium vil de varslede besparelser formentlig betyde omkring ti mio. kr. om året over fire år og dermed et muligt farvel til op mod 20 af de 111 lærere.

Rektoren, Mette Kynemund, fortæller, at gymnasiet i løbet af de seneste allerede har vendt hver en sten for at spare, og derfor er de nødt til at kigge på, hvor der kan spares ved undervisningen.

Her peger hun på, at besparelserne blandt andet vil ligge i at kigge på lærernes forberedelsestid og de fag, der udbydes. Og det vil have konsekvenser.

»For det første vil den enkelte lærer opleve, at de skal nå meget mere på den samme tid, så deres arbejdsvilkår bliver forringet. For det andet kan eleverne formentlig opleve en dårligere kvalitet af undervisningen. Endeligt vil det påvirke kulturen på skolen, for hvad sker der, hvis en femtedel af lærerne forsvinder på den her baggrund? Vi vil prøve med naturlig afgang i første omgang, men udover det skal vi have fundet nogle retningslinjer for, hvordan vi håndterer denne situation,« siger rektoren.