Det kan være dyrt at forlade fagforeningen

Man risikerer at skulle betale kontingent i helt op til seks måneder, når man vil melde sig ud af sin fagforening.

DJØF, Dansk Jurist og "Økonomforbund Gothersgade 122I 3F er der 14 dages varsel fra udmeldingsdatoen, mens et medlem af juristernes og økonomernes fagforening DJØF risikerer at skulle betale op til seks måneders kontingent, fra den dag, vedkommende melder sig ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er dyrt ikke at være medlem af en fagforening. Det budskab forsøger de faglige fællesskaber igen og igen at indprente danskerne.

Men det kan også være dyrt at forlade sin fagforening, skriver Avisen.dk.

Det er nemlig langt fra altid let eller gratis at melde sig ud eller skifte til en anden fagforening, viser en gennemgang fra netmediet. Det skyldes, at fagforeningerne prøver at holde på medlemmerne, forklarer professor og arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

»De gør det mere vanskeligt at skifte, så det er grundlæggende en form for fastholdelsesstrategi. Og den længere løsrivelsesperiode giver dem så også bedre mulighed for at overtale medlemmet til at blive hængende,« siger han til Avisen.dk.

Men der er stor forskel på opsigelsesvarsler og bindingsperioder. I 3F er der 14 dages varsel fra udmeldingsdatoen, mens et medlem af juristernes og økonomernes fagforening DJØF risikerer at skulle betale op til seks måneders kontingent, fra den dag, vedkommende melder sig ud.

»Selvfølgelig skal man ikke være stavnsbundet, men på den anden side er det en medlemsfinansieret organisation, hvor man skylder et eller andet varsel, før man melder sig ud. Man kan altid diskutere fristen, men det er det her, vi har valgt,« siger Mogens Kring Rasmussen, der er administrerende direktør i DJØF.

Da fagforeninger er private organisationer, bestemmer de selv deres regler for udmelding.