Det kan tage en måned før Søvndal må arbejde

Man kan være på benene få timer efter en ballonudvidelse, men der kan gå flere uger, før en blodproppatient må arbejde igen.

ARKIVFOTO. Udenrigsminister Villy Sønvdal (SF) fik tirsdag formiddag en blodprop i hjertet og gennemgik efterfølgende en akut hjerteoperation i form af en ballonudvidelse på Rigshospitalet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenrigsminister Villy Sønvdal (SF) fik tirsdag formiddag en blodprop i hjertet og gennemgik efterfølgende en akut hjerteoperation i form af en ballonudvidelse på Rigshospitalet.

Ministeren har det godt, oplyser både Udenrigsministeriet, og ifølge overlæge Per Thayssen fra Odense Universitetshospital er de fleste patienter på benene igen kort efter operationen.

»Man er mobiliseret en time efter, man har fået lavet en ballonudvidelse, og kan komme hjem samme dag. Men hvis operationen skyldes blodprop i hjertet, så afgør den skade, som kroppen har lidt, hvornår man kan genoptage sit arbejde igen. Her taler vi typisk tre til fire uger,« fortæller overlægen.

Den 61-årige minister fik ifølge Berlingske Nyhedsbureaus oplysninger et ildebefindende i sin ministerbil og blev kørt på Rigshospitalet. Her blev han opereret under lokalbedøvelse.

»Teknisk set er det en simpel operation, hvor man via et tyndt plasticrør fra lysken op til hjertet lægger en ballon op i kranspulsåren. Så blæser man den op og på den måde ophæves den forsnævring, som er årsag til symptomerne,« fortæller Per Thayssen.

»Efterfølgende hiver man ballonen ud og sætter en såkaldt stent op, som er et metalnet, der holder forsnævringen åben,« forklarer han.

I gennemsnit foretager landets fire hjertecentre 2.500 akutte hjerteoperationer om året. Patienter har ifølge Hjerteforeningen 12 timer til at komme i behandling, efter de har fået en blodprop. Men det skal helst ske inden for tre til fire timer for at redde så meget hjertevæv som muligt.

Som udgangspunkt anbefaler Hjerteforeningen, at man sygemelder sig i en måned efter operationen, hvor man deltager i et genoptræningsprogram. Stress kan have en uhensigtsmæssig indflydelse på helhedsprocessen efter operationen.

»Det er en livstruende sygdom, som man kan dø af. Derfor informerer vi patienten om, hvad de skal lade være med at gøre. Her anbefaler vi og hjælper dem til at kigge på deres livsførelse, opfordrer dem til at stoppe med at ryge, begynde at motionere samt holde øje med deres blodtryk og kolesteroltal,« siger Per Thayssen.

Det er endnu ikke officielt bekræftet, hvor længe Villy Søvndal skal være indlagt og hvornår han ventes tilbage på arbejde.