»Det kan godt være, det er ulovligt - men det var det rigtige at gøre«

»Jeg vil gerne se den dommer, som rent faktisk vil dømme mig for at samle en træt og bange flygtningefamilie op på en kold motorvej i Sydsjælland og hjælpe dem til København,« siger 61-årige Poul Nielsen, der i går havde sin debut som menneskesmugler.

Den syriske familie er sikkert placeret i toget på vej til Malmø. Privatfoto. Fold sammen
Læs mere

61-årige Poul Nielsen er en lovlydig borger, der overholder fartgrænserne og passer sit stilfærdige liv. Han er ikke politisk, han er ikke involveret i flygtningeproblematikken. Han ser ikke sig selv som aktivist.

»Men når børnefamilier, der har været på flugt i over en måned går i desperation rundt på en kold motorvej, er det for voldsom en oplevelse. Så må man gøre noget, så kan man ikke bare se på.«

Med den følelse i maven kørte han mandag eftermiddag fra sit arbejde i Nordsjælland og direkte til Rødby Havn, hvor hundredvis af flygtninge havde begivet sig til fods i nordlig retning mod København og det land, de så gerne vil til: Sverige.

Med hjælp fra en arabisk talende dansker fandt Poul Nielsen en familie på tre fra Syrien, som ikke magtede at gå længere. Han bad mor, far og den 5-årige dreng følge efter sig i retning mod hans bil.

Motorvejen var fuld af flygtninge, frivillige og betjente. En betjent henvendte sig direkte til Poul Nielsen og mindede ham om, at det er ulovligt at hjælpe flygtninge og kan give op til to års fængsel.

»Det havde jeg selvfølelig gjort mig klart inden. Men jeg vil gerne se den dommer, som rent faktisk vil dømme mig for at samle en træt og bange flygtningefamilie op på en kold motorvej i Sydsjælland og hjælpe dem til København,« siger han.

Betjentene så godt, at flygtningene steg ind i Poul Nielsens bil, tror han. Men de gjorde ikke noget. Heller ikke da de kort efter drejede ind ad en stikvej for at komme væk fra de blå blink på hovedvejen. Og heller ikke da andre biler bag ham så ud til at gøre nøjagtig det samme.

Tissepauser og billetter
I bilen forklarede Poul Nielsen den syriske familie, at han faktisk var ved at bryde loven. Det havde forældrene meget svært ved at forstå. De ville jo bare videre til Sverige hurtigst muligt. De forstod ikke, hvorfor dansk politi ikke ville lade dem gå.

Den 5-årige syriske dreng får en kort legepause i Poul Nielsens hjem. Privatfoto. Fold sammen
Læs mere

Derfor tog de heller ikke imod hans tilbud om, at de kunne overnatte hos ham i en varm seng og få en pause, før den videre færd. Men de ville gerne køre ind forbi hans hjem, så Poul kunne hente sin jakke og de alle kunne komme på toilettet. Den 5-årige fik en kort legepause på Poul Nielsens barnebarns legescooter. Siden flugten fra Syrien har de været en måned og fire dage undervejs.

Planen var, at Poul Nielsen skulle sætte familien af i København, men da de nåede banegården og så, man kun kunne købe billetter til Malmø med kort, besluttede Poul Nielsen sig for at hjælpe dem det sidste stykke også og betalte 277 kr. for en envejsbillet.

På det tidspunkt var der ingen betjente på stationen. Til gengæld var der flere andre flygtninge som dem.

»Da de hørte, der kun var 20 minutter til Malmø, lyste deres øjne op. De var så lettede og trygge. De var næsten i mål.«

Kl 22:12 lukkede dørene til toget. Familien vinkede ud af vinduet og Poul Nielsen gik tilbage til bilen for at køre hjem.

»Selvfølgelig var det grænseoverskridende. Men jeg havde også en god fornemmelse i maven. Det kan godt være, det er ulovligt - men det var det rigtige at gøre,« siger han.