»Det kan gå galt en dag – rigtig galt«

Drikkevandet er forurenet i Køge – og først i dag kan århusianerne drikke fra hanen igen. Nu skal vandkravene overholdes, mener miljøprofessor.

Miljøprofessor kræver, at vandkravene overholdes, efter der er fundet colibakterier i drikkevandet i Århus og Køge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Das Buro
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Elkedlerne buldrer i Køge, for borgerne skal koge drikkevandet, før de kan slubre det i sig. Den samme situation oplevede man i Århus frem til i dag. I begge tilfælde får colibakterier i vandet skylden. 

Nu må det være nok, mener miljøprofessor Hans-Jørgen Albrechtsen fra DTU.

- Det er en uacceptabel situation, og det rejser selvfølgelig spørgsmålstegn ved, om drikkevandskvaliteten er i orden, siger han.

Ekspert efterlyser tilsyn

- Samtidig stiller loven nogle klare krav, som man burde tage alvorligt – især i forhold til de mindre vandforsyninger, tilføjer miljøprofessoren.

Han understreger, hvor vigtigt det er, at danske vandværker overholder lovgivning - og det kræver, at de holder bedre øje med drikkevandet imellem de få obligatoriske vandprøver, man tager hvert år.

For at opdage bakterier i vandet, skal vandværket udtage og analysere prøver. Men kravet til hvor mange prøver, der skal undersøges, afhænger af, hvor meget vand, der produceres.  

Derfor behøver de mindre forsyninger ikke teste så ofte, forklarer Hans-Jørgen Albrechtsen.

Køge reagerer kraftigere

- Grunden til, at man opdager forurening i Århus og Køge, kan være, at man de steder gør en særlig indsats for at overvåge vandkvaliteten, siger han.

Den samme teori har natur- og miljøchef i Køge, Bjarne Svendsen.

- Jeg tror ikke, at Køge er særligt ramt af vandforurening – men vi vælger måske at reagere kraftigere på det, fordi vi har den fortid, siger han.

I starten af juni fik drikkevandet skylden for, at over to hundrede borgere i Køge blev syge af campylobacter-bakterier.

»Det kan gå galt – rigtig galt«

Miljøprofessor Hans-Jørgen Albrechtsen fra DTU peger på, at der kan være en del bakterier, man aldrig opdager, fordi man tjekker så sjældent:

- Der er vandforsyninger, hvor man har tilbagevendende episoder, uden at man spørger sig selv: ’Er der ikke noget alvorligt galt i vores system?’. Det kan gå galt en dag – rigtig galt.