»Det her lille stykke kan sprænge en hel hånd«

Det tog kun lidt under en halv time for den nu terrortiltalte HK at fremstille en portion af det ustabile sprængstof TATP. En hemmelig optagelse af forløbet blev vist i retten i går.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Acceptér min sidste hilsen, for jeg er på vej til martyrangreb. Måske kan jeg ikke vende tilbage ...«

Sætningen bliver sunget, næsten messet, flere gange af den terrortiltalte HK, mens han sidder foroverbøjet på gulvet i sin lejlighed i det københavnske nordvest-kvarter – i fuld gang med at producere det ustabile sprængstof TATP og optage processen på sin mobiltelefon.

Hele seancen bliver desuden foreviget af de hemmelige kameraer, som Politiets Efterretningstjeneste nogen måneder forinden har opsat i lejligheden – og i går blev den så vist frem i retten, da terrorsagen mod HK og hans jævnaldrende ven, AT, fortsatte med yderligere afhøringer af de to tiltalte.

Igennem hele sagen har HK og AT erkendt, at de har anskaffet kemikalier, fremstillet TATP – som de imidlertid ikke kendte under den betegnelse, men i stedet omtalte som »hvidt pulver« – samt prøvesprængt stoffet i opgangen på Glasvej. Men ifølge de to har sprængstof-fremstillingen kun været et eksperiment for sjov.

Det var imidlertid en grav alvorlig og koncentreret HK, der i slutningen af august sidste år, kun få dage inden anholdelsen, spredte avispapir ud over stuegulvet, hentede den tætskrevne bombemanual, som han havde afskrevet under et besøg i islamist-reden Den Røde Moské i Islamabad, og begyndte at blande kemikalier. Igen og igen granskede han et termometer for at tjekke blandingens temperatur, og til slut siede han sprængstof-krystallerne fra væsken igennem et mørkt tørklæde.

I baggrunden spillede sange med lyse mandsstemmer og koran-recitationer, og undervejs fremsagde HK op til flere »Allah Huakbar (Gud er stor, red.)«, inden han selv gik i gang med at synge:

»Hvis jeg bliver martyr, så bed for mig, for jeg går til guden. Allah Huakbar,« messede han videre.

Det var dog en ren tilfældighed, at det var netop den tekst, han sang den eftermiddag, forklarede HK i går fra anklagebænken. Ifølge ham var det en sang fra et videoklip med en selvmordsbomber, som han havde set flere gange og derfor lært sangen udenad.

»Det var ikke fordi, den passede til min situation, men jeg kunne bare godt lide sangen. Melodien var god,« sagde HK.

Den alvorlige mine, da HK producerede sprængstoffet, blev senere samme dag afløst af stolthed og iver, da han viste klumperne af hvidt pulver frem for AT – og endnu en gang blev filmet af PETs kameraer.

»Det her lille stykke. Det kan sprænge en hel hånd,« proklamerede HK over for AT.

»Så hele det dér kan sprænge hele bygningen?« spurgte vennen med lidt skepsis i stemmen.

»Nej, ikke hele bygningen. Et hoved eller arm,« uddybede HK.

Dagen efter gik de to i gang med at lave op til flere tests af sprængstoffet ved at antænde helt små klumper med tændstikker, og senere sprængte de en større mængde TATP i opgangen, hvilket gav et kæmpe brag.

»Jeg var helt oppe at køre. For i starten troede han (AT, red.) ikke på, at jeg kunne fremstille noget,« forklarede HK og indrømmede, at han dengang godt kunne have fundet på at fremstille mere TATP.