»Det her er en fejring af vores rettigheder«

Copenhagen Pride-paraden er fest og farver. Men den er også en mulighed for at diskutere de rettigheder, minoriteter har og mangler.

Copenhagen Pirde 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ligner mest af alt en gigantisk tumling, der har haft gang i hele farvepaletten og med fingermaling har givet sig i kast med at farvelægge indre Frederiksberg. Først Frederiksbergs rådhus. Så bilerne i kvarteret. Og til sidst de omtrent 20.000 personer, der deltager i den parade, som markerer afslutningen på Copenhagen Pride-week. Et arrangement med målet om at synliggøre LGTB-miljøet i Danmark.

Lørdag gik paraden fra Frederiksberg Rådhus til Rådhuspladsen. Arrangementet er indhyllet i en tæt tåge af tung techno, 90er hits, Sebastians Skatteøen og Madonna, der bliver pumpet ud fra den endeløse rækker af vogne, som skal fragte deltagerne i paraden rundt i København. I en af vognene har ti mand fra Solrød sat hinanden i stævne.

De ryger, drikker, snakker og larmer. Selv om sutterne i halskæden, de tynde overskæg og de kropsnære undertrøjer, der uden filter viser både den æstetik og skavanker, en typisk mandekrop fra Solrød gemmer på, tegner et andet billede, er flertallet af mændene gift. Med kvinder. De er her for festen.

»Det handler om at have en fest og sætte farver på byen. Men arrangementet er også med til at sætte en streg under, at der er lige rettigheder for alle,« siger Jesper Carlsen, der hænger op ad vognen.

Han slukker sin smøg og får en oppustelig penis klasket i baghovedet. Det gør ham ikke noget. Længere nede i den regnbuefarvede karavane af vogne står Anders Krøjgaard i veltrænet, bar overkrop og med hanekam. Han danser og er i gang med en øl.

»Det her er en fejring af vores rettigheder,« siger Anders Krøjgaard om paraden.

Men han er også bevidst om, at der stadig er miljøer herhjemme, hvor rettighederne er under pres. Derfor er han enig med SFs formand Pia Olsen Dyhr og partiets ligestillingsordfører Özlem Cekic, der i lørdagens Berlingske argumenter for, at de danske indvandrermiljøer skal komme homotabuer til livs.

»Der er problemer i de miljøer. Jeg håber, at synligheden ved paraden er med til at give en større accept og skabe noget dialog. Det er vejen frem,« siger Anders Krøjgaard.

Lidt afsides fra de store vogne med deltagere til paraden, har den tyske organisation »Enough is enough« bredt et ti meter langt stykke stof ud blandt træerne på Frederiksberg rådhusplads. På stoffet er der 77 flag. Stofstykket repræsenterer de lande, hvor homoseksualitet stadig bliver set som en forbrydelse og kan straffes, forklarer Alfonso Pantisano fra gruppen.

»Der er meget arbejde at gøre rundt i verden, hvor bi-, homo- og transseksuelle mangler helt basale rettigheder. Men at vi stadig taler om minoritetsrettigheder i Europa viser også, at der er arbejde at gøre her,« siger han.

Ifølge politiet på stedet forløb paraden fra Frederiksberg rådhus til Københavns rådhus i god ro og orden.