»Det her er en fejl, der ikke må ske«

På grund af en fejl i fortolkningen af lovgivningen er en række Syddanske kvinder blevet indkaldt for sent til supplerende kræftundersøgelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I perioden fra maj 2014 til december 2016 er 811 kvinder i Syddanmark blevet indkaldt for sent til kræftundersøgelse. 138 af kvinderne har efterfølgende fået konstateret brystkræft. For dem har den for sene indkaldelse været på mellem 1 og 37 dage.

Det er Sygehusene i Region Syddanmark, der i en række tilfælde ikke har overholdt den lovpligtige ventetidsgaranti på 14 dage for undersøgelse for brystkræft, efter at der er opstået mistanke om brystkræft i forbindelse med mammografiscreening.

»Det her er en fejl, der ikke må ske,« siger direktør på Odense Universitetshospital, Kim Brixen.

»Særligt er vi kede af den usikkerhed, det giver hos de kvinder, der viste sig at have brystkræft, når vi nu op til to år efter må meddele, at vi desværre ikke fik indkaldt dem rettidigt til undersøgelse. Heldigvis er brystkræft en sygdom, som udvikler sig meget langsomt. For langt hovedparten kan vi slå fast, at forsinkelsen med overvejende sandsynlighed ikke har haft betydning for deres prognose. Jeg vil hermed gerne give alle de berørte kvinder og deres pårørende en uforbeholden undskyldning.«

Meget utilfredsstillende

Fejlen blev opdaget kort før jul. Her viste det sig, at en præcisering af reglerne fra Sundhedsstyrelsen i 2014 ikke var indført korrekt i Region Syddanmark. Det betyder, at en række kvinder i regionen i en periode på to et halvt år for sent har fået den supplerende undersøgelse, der skulle afgøre, om de havde brystkræft. Enkelte kvinder har selv aflyst deres undersøgelse.

I Kæftens Bekæmpelse opfordrer direktør Leif Vestergaard Pedersen de danske regioner til at gå deres procedurer efter i sømmene og være mere omhyggelige med at læse Sundhedsstyrelsens vejledning. For sene indkaldelser til kræftundersøgelser er sket før, som han siger, »og det meget utilfredsstillende«, siger Leif Vestergaard Pedersen og maner til besindighed.

Fejl til at leve med

»Det ville være meget værre, hvis der var tale om kvinder, hvor man havde konstateret at de havde kræft, og man så ikke fik dem indkaldt til operation til tiden. Eller hvis man havde glemt at fortælle dem, at de havde kræft. Det ville være helt utilgiveligt. Hvis der skal være en fejl i det danske sundhedsvæsen en gang imellem, så er det her en af de fejl, der ikke må ske, men som er mere til at leve med end så mange andre fejl.«

Direktør på Odense Universitetshospital, Kim Brixen, fortæller, at der tidligere har været sager med forsinkelse i diagnosticering og udredning af brystkræft, og at Patienterstatningen derfor har bedt to uafhængige eksperter undersøge, hvornår en forsinkelse kan forventes at have kliniske betydning.

»Her var konklusionen, at forsinkelser på under 30 dage med overvejende sandsynlighed ikke medfører en ændring af overlevelsesprognosen eller behandlingsstrategien,« siger Kim Brixen.