Det har været 3,5 år undervejs – nu skal »det vigtigste valg i en generation« afgøres

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Boris Johnson kører en Brexit-traktor gennem en væg af skumgummi. Budskabet er klart: »Få gjort Brexit færdigt«. Stuntet skete for få dage siden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ben Stansall/AFP/Ritzau Scanpix

Godmorgen til en torsdag, hvor der bliver fuld fart på nyhedshjulet.

Vi skal i løbet af denne korte nyhedsgennemgang forbi både terror, forsvaret, Færøerne og en omstridt teknologi. Men vi begynder med det, der bliver den helt store historie mange steder i verden: Det britiske parlamentsvalg, kampen om Brexit.

»Det vigtigste valg i en generation« i Storbritannien

Næsten tre et halvt år er gået siden Brexit-afstemningen om Storbritanniens fortsatte ægteskab med EU. Knap 52 procent af de afgivne stemmer dengang ønskede at forlade EU, men siden har processen været alt andet end ligetil.

I dag går briterne så til valg. Igen. Denne gang er det et parlamentsvalg, der blandt andet skal afgøre, hvem der skal bo i Downing Street 10.

På den ene side står Boris Johnson fra Det Konservative Parti, der har undervejs i valgkampen har kørt en Brexit-traktor gennem en væg af skumgummi og lovet at få gennemført den skilsmisse fra EU, som 52 procent af briterne i 2016 ønskede.

På den anden side står Jeremy Corbyn fra Labour, der har været noget mere vag i spyttet omkring Brexit, og som i stedet har brugt en del af valgkampen på at anklage Johnson for at ville sælge det britiske sundhedsvæsen til amerikanske investorer.

Valget er blevet kaldt »det vigtigste i en generation«, og briterne har mulighed for at afgive deres stemme fra klokken 8 til 23, dansk tid.

Du kan selvfølgelig følge det hele på Berlingske, hvor der ikke mindst vil komme en liveblog, når afgørelsen nærmer sig.

Terroranholdte skal i retten

Onsdag blev cirka 20 personer anholdt i en storstilet antiterroraktion over de meste af landet.

20 adresser blev ransaget, og de anholdte vil i dag, torsdag, blive fremstillet i grundlovsforhør. Det sagde Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Københavns Politi på et fælles pressemøde onsdag eftermiddag.

Nogle af de anholdte vil blive sigtet efter straffelovens paragraf 114, der omhandler terrorisme, lød det videre.

Tilsyneladende var deres motiv »militant, islamistisk,« som det blev forklaret af politiet. Ifølge de oplysninger, der er sluppet ud, var målet, for de anholdtes planer, Danmark.

Onsdag aften besøgte Berlingske Gersagerparken i Greve, hvor politiet var i gang som del af den store aktion. Det kom der en ganske læsværdig reportage ud af, som du kan finde lige her.

Flere politikere var allerede onsdag ude med store lovprisninger af det danske politi såvel som PET. Trods anholdelserne er terrortruslen mod Danmark fortsat uændret, men det må ikke få lov at »spolere julefreden«. Sådan sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) i kølvandet på den store aktion.

Chefpolitiinspektør i Københavns Politi Jørgen Bergen Skov (t.v.) og chefpolitiinspektør og operativ chef i PET Flemming Drejer (t.h.), da Københavns Politi og PET holdt pressemøde om omfattende politiaktioner flere steder i landet på Politigården i København onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali.

Støjberg åbner for ansigtsgenkendelse i ghettoer – skal besøge Mjølnerparken torsdag

Øget overvågning og ikke mindst teknologi til ansigtsgenkendelse er et omdiskuteret emne i øjeblikket.

For nylig sagde netop justitsminister Nick Hækkerup, at »med overvågning stiger friheden«, og satte med ét brand i det sociale medie Twitter.

Nu er det så Venstres næstformand og retsordfører, den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, der taler for mere overvågning - i hvert fald i landets ghettoer.

»Noget af det, der plager ghettoer, er kriminalitet, og derfor er vi nødt til at se på, om der skal yderligere tiltag til for at få nedbragt utrygheden og kriminaliteten i de områder. En af de ting, man kunne bringe i anvendelse, er ansigtsgenkendelse i ghettoområder,« siger Inger Støjberg til Berlingske.

Torsdag besøger hun Mjølnerparken, hvor hun ved selvsyn ønsker at se nærmere på udviklingen i området, der længe har været på listen over ghettoområder, og tale med beboerne.

I interviewet, der kan læses lige her, retter Støjberg flere kritikpunkter mod S-regeringen, som hun anklager for »løsagtighed« i forhold til ghettopakken.

Danske politikere kræver indgreb – Kina afviser pres på Færøerne

Uanset om du har læst med på Berlingske.dk eller i vores trykte avis de seneste par dage, kan du dårligt have undgået at opdage historien om det kinesiske pres på Færøerne.

Hvis historien alligevel er fløjet under din nyhedsradar, lyder den korte forklaring således: Den kinesiske ambassadør i København har på et hemmeligt møde med den færøske lagmand truet med at smide en handelsaftale i vasken, hvis ikke Færøerne valgte kinesiske Huawei til at opbygge landets  5G-telenetværket. Det kunne Berlingske tirsdag afsløre.

Det pres har fået flere danske politikere op ad stolen, og et bredt flertal i Folketinget efterlyser nu en nødbremse, der kan beskytte følsom infrastruktur som lufthavne og telenet mod udenlandsk overtagelse.

Men den kinesiske ambassadør, Feng Tie, udførte blot sine diplomatiske pligter, da han besøgte Færøerne i sidste måned. Sådan har ambassaden sagt til Berlingske, ligesom den har afvist Berlingskes udlægning af sagen. Det kan du læse mere om lige her.

Samråd om Forsvaret

Vi slutter med endnu en nyklassiker her i december: Sagen om den mulige svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Historien brød ud i lys lue i sidste uge, og siden har både Rigsrevisionen og forsvarsminister Trine Bramsen (S) afholdt pressemøder om sagen. Senest Bramsen, der tirsdag sagde, at to ledende medarbejdere var blevet forflyttet, og at sagen kunne få flere konsekvenser.

Torsdag formiddag er ministeren så kaldt i samråd om sagen. Først skal Bramsen på et lukket samråd redegøre for »Rigsrevisions beretning om Forsvarets Ejendomsstyrelse og hvad ministeren agter og gøre som opfølgning«, inden dørene bliver åbnet til anden omgang.

Her skal forsvarsministeren blandt andet:

»Redegøre for, hvilke oplysninger om, at der foregik regnskabsmæssige uregelmæssigheder i Forsvarets Ejendomsstyrelse, der er tilgået Forsvarsministeriet samt hvornår ministeriet har modtaget oplysningerne og hvordan ministeriet har håndteret dem«.

»Redegøre for (...)  hvordan ministeren vil sikre, at regler og praksis i forhold til hele forsvarets økonomi og regnskab bliver strammet op?«.

Det åbne samråd forventes at starte cirka 8:30, og også her vil Berlingske tænde en liveblog, så alle kan følge med i, hvad der bliver sagt undervejs.

Har du inden da brug for at blive helt skarp på, hvad det nu lige er, sagen handler om, kan du bruge 68 sekunder på at se denne video.

Vil du derimod hellere have en analyse af, hvad der er op og ned i sagen, skal du læse, hvad Berlingskes forsvarsjournalist, Steffen McGhie, har skrevet lige her.

Forsvarsminister Trine Bramsen holder pressemøde om den verserende sag om manglende kontrol og svindel i Forsvarsministeriet Ejendomsstyrelse i København tirsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Dagens citat

Bent Lohmann, formand for Indre By Lokaludvalg

»Det, der bliver solgt på julemarkederne, er ikke af særlig god kvalitet, det er ikke specielt dansk, og det læner sig ikke op ad den skandinaviske juletradition, men op ad den tyske. Og det er det samme, du kan købe på alle julemarkederne. Er det interessant? Er det det, vi gerne vil profilere vores by på? Det synes jeg ikke.«


Mens justitsminister Nick Hækkerup ikke vil have, at terrortruslen mod Danmark skal ødelægge julefreden, er de mange julemarkeder i København godt i gang med at gøre netop dette. Det mener i hvert fald flere kritiske røster, blandt andre formanden for Indre By Lokaludvalg, Bent Lohmann. Den historie kan du læse lige her.

Vil du også gerne have arrangørernes modsvar med, er det lige her, du skal klikke.