Det halve USA vaccineres for H1N1

De amerikanske sundhedsmyndigheder planlægger at vaccinere halvdelen af befolkningen mod Influenza A i efteråret. I Danmark har man endnu ikke bestemt sig.

En tysk forsker fra et laboratorium i Dresden holder en prøve med Influenza A-virusen op i forbindelse med arbejdet med at fremstille en vaccine. Fold sammen
Læs mere
Foto: Valentin Flauraud / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omkring halvdelen af amerikanerne vil til efteråret få en vaccine mod Influenza A.

De amerikanske myndigheder har således meddelt sundhedsvæsenet, at de skal forbedre sig på at vaccinere 160 millioner mennesker.

- Hovedbudskabet er, at der er tale om halvdelen af befolkningen. Og det vil blive den yngre del af befolkningen og sundhedspersonalet, siger Kathy Neuzil fra Advisory Committee on Immunisation Practices ifølge BBC.

Skulle det vise sig, at det ikke bliver muligt at have nok vacciner klar, vil en højrisikogruppe bestående af blandt andet sundhedspersonale, gravide, børn mellem et halvt til fire år og personer, der har at gøre med børn, stå forrest i køen.

Unge mennesker og voksne, der har et skrøbeligt helbred er at finde i en bredere gruppe, som også vil blive prioriteret. Ældre synes at have en naturlig immunitet over for viraen.

1,55 mio. vacciner klar i Danmark
I Danmark har Sundhedsstyrelsen købt 3,1 doser vacciner. Da vaccinen gives i to doser, betyder det, at 1,55 millioner danskere vil kunne blive vaccineret.

Præcist hvem, der vil få tilbudt vaccinen, ligger endnu ikke fast.

- Danskere, der er i særlig risiko for at blive alvorligt syge af Influenza A (H1N1) vil i efteråret blive tilbudt at blive vaccineret. Præcis hvem, der vil blive tilbudt vaccination, og hvordan vaccinationen vil foregå i praksis, er endnu i planlægningsfasen, lyder det på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

På hjemmesiden fremgår det dog, at det særligt er personer med nedsat lungefuktion, astma, hjerte-karsygdomme, diabetes eller nedsat immunforsvar, der er i fare for at udvikle alvorlig sygdom som følge af influenzainfektion.

750.00 danskere døjer med en af disse lidelser.

Vaccinen endnu ikke klar
Endnu besidder ingen lande vaccinerne, som altså først vil blive givet til efteråret. I USA regner man med at begynde med at vaccinere fra midten af oktober, mens man i Danmark har sat en dato, der hedder 1. november.

- Vaccinen er ved at blive sat i produktion, og vi forventer, at vaccinen vil blive leveret løbende over flere måneder, oplyser Sundhedsstyrelsens hjemmeside.