Det »gode« kolesterol er i virkeligheden noget dårligt. Faktisk kan det koste dig livet

Nyt dansk studie påviser nu, at folk med et højt niveau af HDL-kolesterol – kendt som det "gode" eller ligefrem "herlige" kolesterol – i virkeligheden har en markant overdødelighed.

Et højt niveau af det »gode« HDL-kolesterol fra naturens hånd kan ikke længere redde én fra alvorlige sundhedskonsekvcenser ved druk og røg.  Et nyt dansk studie påviser nu, at folk med et højt niveau af HDL-kolesterol i virkeligheden har en markant overdødelighed. ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Desværre. Det passer ikke.

Forestillingen om at der findes »god« kolesterol, som kan være med til at beskytte folk mod blodpropper i hjertet og andre hjertekar-lidelser, er forkert. Helt forkert. Det »gode« kolesterol er nok i virkeligheden noget – dårligt.

Mennesker med meget høje niveauer af HDL – nogle gange ligefrem kaldt det »herlige« kolesterol – i blodet viser sig nemlig nu at have en markant højere dødelighed end folk med et almindeligt HDL-niveau.

Dét er budskabet i et stort nyt dansk studie fra Københavns Universitet og Herlev Hospital, der bryder med den gængse opfattelse af, at jo mere HDL-kolesterol man har i blodet, jo bedre. Realiteten er snarere den stik modsatte.

»Dette resultat ændrer radikalt på, hvordan vi forstår det såkaldt »herlige« kolesterol. Som læge har jeg selv været vant til at sige tillykke til patienter med et højt HDL-niveau og stille dem i udsigt, at de ville komme til at leve meget længe. Men det skal vi jo ikke længere, for der er – som vi viser hér – en markant overdødelighed i denne gruppe,« siger professor på institut for klinisk medicin Børge Nordestgaard, som sammen med lægerne Christian Medom Madsen og Anette Varbo står bag studiet.

I studiet, der netop er offentliggjort i lægetidsskrift European Heart Journal, har forskerne regnet på data for 116.000 personer, der har deltaget i de såkaldte Herlev-Østerbro-undersøgelser og koblet dem med data om dødsfald fra CPR-registeret. I alt er der helbredsoplysninger om godt 10.500 dødsfald, som har gjort det muligt at udregne dødeligheden.

Her viste det sig, at mænd med et ekstremt højt niveau af HDL i blodet - mere end 3,0 mmol/L - havde en 106 procent højere dødelighed end mænd med et normalt HDL-niveau. Derudover havde mænd i den næste gruppe med meget høje niveauer - 2,5-2,99 mmol/L - 36 procent højere dødelighed.

Hos kvinderne havde de med et ekstremt højt niveau af HDL – mere end 3,5 mmol/L - 68 procent højere dødelighed end normalgruppen.

Undersøgelsen viste også, at det er en relativt lille gruppe på 0,4 procent af mændene og 0,3 procent af kvinderne, som befinder sig i gruppen med ekstremt høje niveauer. Desuden havde 1,9 procent af mændene meget høje niveauer.

Ifølge Børge Nordestgaard er det såvel blandt læger som i befolkningen og i medicinalbranchen, at man har haft sat sin lid til, at et højere HDL-kolesterolniveau kunne være en gevinst – både for patienter med et meget lavt HDL-niveau og som en hjælp til at imødegå et meget højt niveau af det »lede« kolesterol LDL.

Hjerteforeningen omtaler f.eks. i sit informations-materiale om kolesterol, at HDL-kolesterol er med til at sænke indholdet af kolesterol i blodkar, hvor det er uhensigtsmæssigt anbragt. »Jo mere der findes af HDL, der også kaldes det herlige kolesterol, desto bedre«, hedder det.

Men nu gælder dem om at få »afkodet« den tanke, at HDL er det gode kolesterol. I stedet skal man fokusere på det  »rigtigt farlige«, nemlig de andre fedt-partikler i blodet, LDL og triglycerid-niveauet, mener Børge Nordestgaard.

»Selv om det ikke er fremgået af guidelines, er der mange, også læger, som har anbefalet folk at gøre noget for at øge deres HDL-kolesterol, f.eks. ved at drikke alkohol. Jeg har også selv sagt til folk, at de ikke behøvede at bekymre sig helt så meget om deres livsstil, hvis de havde et højt HDL-niveau. Men det skal de altså nu – og folk med et meget højt HDL-niveau skal måske også være endnu mere opmærksomme end andre på de almindelige risiko-faktorer i forhold til hjertekar-sygdomme og kræft, f.eks. fed mad, rygning og alkohol,« siger Børge Nordestgaard.

Han understreger, at det nye studie undersøger den statistiske sammenhæng mellem dødelighed og HDL-niveauer. Derfor kan det ikke forklare, hvorfor mennesker med ekstremt høje - og lave - HDL-niveauer har højere dødelighed.

En sandsynlig forklaring kan dog være, at det kan være genetiske faktorer og arvelige tilstande, som gør, at nogen har et meget højt HDL-niveau, vurderer Børge Nordestgaard.

I Hjerteforeningen kalder forskningschef Gunnar Gislason det nye studie for »spændende og tankevækkende« og vurderer, at det bl.a. må føre til, at man også må til at overvåge folk nøjere, hvis de har et højt HDL-niveau.

»Det rykker ved den opfattelse, der har været af, at der findes »godt« kolesterol. Det skal vi væk fra. Heldigvis er der tale om få personer, og det er klart, at de nu skal holdes under tæt kontrol,« siger han.