Det gastronomiske bondeoprør: Her er et alternativ til supermarkedet

Hver lørdag året rundt samles små sjællandske fødevareproducenter til Bondens Marked på Østerbro i København. De vil vise, at der er et alternativ til varerne i supermarkedet.

Lars Nielsen har sammen med sin kone, Jette Højholdt Mikkelsen, taget initiativ til Bondens Marked. Til daglig driver parret Kærsgård Gårdbutik ved Haslev. Mellem de to står Jannie Vestergaard, der er formand for det advisory board, der rådgiver Bondens Marked. (Foto: Kim Flyvbjerg) Fold sammen
Læs mere

Der sidder to mænd på en bænk og drikker øl. Men bare rolig. Vi er på Østerbro. Alt er under kontrol.

De to unge familiefædre nyder en pale ale fra det lille, danske mikrobryggeri Brinkholm på Stevns. Det er lørdag over middag og bag dem, på den hyggelige Sankt Jakobs Plads, er Bondens Marked godt i gang.

Hvis man skal nå at have en bakke af de første danske Victoria-blommer, skal man skynde sig. Men ellers er der et stort udvalg hos de tolv »bønder«, der inspireret af tiden før industrialiseringen er taget den lange vej ind til storbyen for at sælge deres afgrøder.

De halmfyldte træsko er erstattet af ergonomiske Birkenstock-sandaler, dialekten er knap så Jeppe På Bjerget’sk, og hestekærren er skiftet ud med Citroën Berlingo’er med praktiske skydedøre, men ellers minder Bondens Marked anno 2016 meget om dengang, der var kort afstand mellem forbruger og producent. Og det er netop pointen.

BMINTERN - Økologisk/ grøntmarked på Østerbro Fold sammen
Læs mere

»Der findes så mange små producenter rundt om i landet, som laver kvalitetsvarer. Vi vil gerne vise med Bondens Marked, at der faktisk findes et alternativ til at handle i supermarkederne,« siger Lars Nielsen, der sammen med sin kone, Jette Højholdt Mikkelsen, har taget initiativ til Bondens Marked.

Til daglig driver parret Kærsgård Gård-butik ved Haslev. Her producerer de frit-gående kyllinger, kalve-, lamme- og svinekød samt ænder og gæs til op til jul. Kødet har de med på frys, når de tager på marked, med undtagelse af deres røget bacon og spegepølse, som ligger udstillet på disken sammen med lækkerier fra andre små producenter, hvis varer de tager i kommission – blandt andet Møn Is, ost fra det lille Mejeriet Morgenlys ved Slagelse og kirsebærvin fra Frederiksdal Gods på Lolland.

»Bondens Marked handler om at give de små producenter flere ben at stå på, så de bedre kan klare sig i hverdagen – det er som regel ikke nok med en gårdbutik. Og det handler om at få forbrugerne til at forstå, at det kan lade sig gøre at købe kvalitetsvarer direkte fra producenten,« siger Jannie Vestergaard, der er formand for det advisory board, der rådgiver Bondens Marked.

Som uddannet sensoriker fra Landbohøjskolen i København og med mange års erfaring fra arbejde med regionale producenter i Finland og Sverige kan Jannie Vestergaard drage paralleller til de øvrige nordiske lande.

»Her har man et tættere forhold til producenterne. Mange flytter fra land til by, og de er som regel vokset op med at købe varer direkte fra producenten. Den adfærd tager de med sig til storbyen, og derfor er lokale fødevarer kommet tidligere til Norge, Sverige og Finland end til Danmark,« forklarer Jannie Vestergaard.

BMINTERN - Økologisk/ grøntmarked på Østerbro Fold sammen
Læs mere

Omtanke og respekt for naturen

Bondens Marked rykkede til København for fire år siden, nærmere bestemt foran Øksnehallen på Vesterbro. De seneste tre år har markedet haft base på Østerbro efter aftale med Københavns Kommune. I starten var der marked en gang om måneden. Sidste år var det to gange om måneden. Og i år er frekvensen sat op til hver lørdag med undtagelse af den første lørdag efter nytår.

Selv på den koldeste februardag trækker producenterne i termodragten og varme støvler for at vise flaget.

»Der er måske ikke så mange boder om vinteren som i dag, hvor alting bugner, men vi har besluttet os for at være her hele året. Det er selvfølgelig sæsonbestemt, om folk har noget at sælge, men det lykkes os som regel at have både grøntsager, frugt og kød året rundt,« fortæller Lars Nielsen.

BMINTERN - Økologisk/ grøntmarked på Østerbro Fold sammen
Læs mere

Hos de øvrige boder denne lørdag ses alt fra saftspændte kål og spiselige blomster til såkaldt »enkeltmarksmel« fra Brinkholm på Stevns, hvor de blandt andet dyrker maltbyg, nøgenbyg, Dacke hvede og den populære ølandshvede.

Catja Kirkegaard fra Gartneriet Spire-riget i Smørum sælger blommer, auberginer, hindbær og tomater i mange farver. Hun stod tidligere på Torvehallernes onsdagsmarked, men flyttede til markedet på Østerbro på grund af billigere leje og parkeringsforhold.

Ved nogle enkle haveborde midt på pladsen kan man nyde sine indkøb eller spise marokkansk mad fra det københavnske spisested Thé à La Menthe. Der er også plads til en bod med bæredygtig dåsetun fra Azorerne.

»For et par år siden krydsede jeg Atlanten i sejlbåd og gjorde stop på Azorerne. Jeg ville proviantere og kiggede efter noget særligt fiskekonserves. Og så fandt jeg de her tun, der er fanget på stang og line i stedet for med net, hvor man bare skovler op af havet og tager alt med op – også det, man ikke skal bruge,« forklarer Martin Grøndal, der til daglig arbejder med IT, men har gjort det til en hobby at sælge tun, man kan spise med god samvittighed.

For Lars Nielsen og Jette Højholdt Mikkelsen kan der godt være både marokkansk mad og dåsetun på Bondens Marked.

BMINTERN - Økologisk/ grøntmarked på Østerbro Fold sammen
Læs mere

»Det handler om at have den rette tilgang til råvarerne. Vi vil gerne vise så meget som muligt, så længe der er tale om fødevarer med omtanke og respekt for naturen,« forklarer Lars Nielsen.

Bondens Marked begyndte oprindeligt med et forårs- og et efterårsmarked i de smukke omgivelser på Gisselfeld Kloster ved Haslev for otte år siden. Der holdes stadig marked her.

Du kan finde mere info på bm.mono.net