»Det får konsekvenser for os alle«

Debatten nåede kogepunktet, da jurastuderende fra hele verden i går var samlet til et fiktivt klima-topmøde for unge på Københavns Universitet. Og enige blev de da heller ikke.

Det unge hold af jurastuderende fra Singapore løb af med sejren ved gårsdagens fiktive klimatopmøde i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ordene føg gennem luften, mens sveden perlede af panderne på de spændte deltagere, da juridisk fakultet på Københavns Universitet i går afholdt finale i klimaspillet »Copenhagen Competition«.

Jurastuderende fra nogle af verdens førende universiteter var valfartet til den danske hovedstad for at deltage i konkurrencen, der gav et bud på, hvordan FNs klimatopmødet i København i december ville se ud, hvis det var de unge, der bestemte.

Og det er meget muligt, at der gemte sig en ny Connie Hedegaard eller Al Gore i maven på nogle af deltagerne. Engagementet og det akademiske niveau var i hvert fald ufatteligt højt i finalen, som stod mellem Sydafrika, USA, Australien og Singapore.

Det høje niveau var et resultat af flere måneders forberedelse til spillet, som blandt andet gik ud på at diskutere det juridiske system omkring Kyoto-aftalen. Et af de store spørgsmål var, om der skal være loft over udviklingslandenes CO2-udslip.

»Et kæmpe antiklimaks«
Det danske hold måtte søndag se sig slået på stregen af et hold fra New York og et hold fra Australien.

»Det var et kæmpe antiklimaks, at vi ikke nåede finalen,« siger 23-årige Anne Rosendahl Appelquist fra det danske hold.

Da finaledeltagerne var færdige med deres afsluttende taler, havde Anne Rosendahl Appelquist fra det danske hold Singapore som klar favorit.

»Selvom deltagerne ikke rigtig blev enige om noget, synes jeg, at Singapore gjorde det bedst. Men de havde også valgt vores strategi og var mere villige til at gå på kompromis end de andre,« sagde hun, mens finalisterne spændt stod og trippede, før dommerne kom tilbage i lokalet og gjorde sig klar til at kåre det bedste hold.

Vinder uden sne
Klapsalver brød ud, da den australske klimaambassadør Adrian Macey kårede holdet fra Singapore til vindere.

Da rektor på Københavns Universitet Ralf Hemmingsen holdt tale for vinderne, sagde han, at han håbede på, at en del af gevinsten ville være, at sneen snart ville falde over København, så det asiatiske hold ville nå at opleve det.

Men for de mange deltagere handlede det ikke kun om at vinde.

»Jeg tror, at vi alle sammen har det sådan, at det ikke kun handler om vores egne ambitioner men om at skabe fokus på klimaforandringer. Det får jo konsekvenser for os alle på et eller andet tidspunkt – især for os unge – så det kunne være en stor bonus, hvis politikerne lyttede til, hvad vi har at sige,« siger 25-årige Anne Kathrine Holm Eriksen fra det danske hold.

Resultaterne fra klimakonkurrencen er blevet samlet i en bog, som torsdag skal overrækkes til regeringen på klimakongressen i Bella Center.