»Det er vel ikke for meget at bruge et ord som skandale«

Fejl i de digitale prøver i folkeskolen siden 2007 vækker ikke ligefrem glæde hos formanden for Danmarks Lærerforening. Derfor skal man overveje, om man vil fortsætte ned ad den digitale vej, lyder det fra Anders Bondo.

Fejl i det digitale system betyder, at folkeskolernes digitale biologi- og geografiprøver onsdag måtte aflyses. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag skulle der have været digitale afgangsprøver i biologi og geografi, men de er blevet aflyst på grund af fund af fejl i systemet.

Det viser sig, at der siden 2007 har været fejl i de digitale afgangsprøver i folkeskolen, og det kan betyde, at elever har fået en forkert karakter i geografi og biologi, siden de digitale prøver blev indført.

»Det er vel ikke for meget at bruge et ord som skandale om det her,« siger Anders Bondo, formand for Danmarks Lærerforening.

Fejlen blev opdaget af Styrelsen for IT og Læring i forbindelse med en test af den digitale læseprøve, som 13.600 elever tog, som en del af et pilotforsøg i sidste uge.

Svarene, eleverne indtaster, men ikke gemmer, når tiden udløber, bliver ikke gemt i systemet, og det medvirker altså til, at nogle elever kan have fået en misvisende karakter.

»De her prøver bliver tillagt en stadig større betydning og får stadig større betydning for den enkelte. Det er altså virkelig skidt,« siger Anders Bondo.

»Hvis det så var en enkelt tilfælde, men de her elektroniske prøver har lige fra begyndelsen været forbundet med den ene skandale efter den anden.«

Derfor mener Anders Bondo, at »man skal overveje, om man vil fortsætte den vej«.

»Ved at man i gamle dage havde en lærer og en censor, der rettede opgaverne, så havde man en kontrol. Det gav en anden sikkerhed og en anden mulighed for at vurdere svarerne,« siger Anders Bondo.

Prøven i biologi og geografi foregår derfor i stedet på gammeldags manér med kuglepen og papir.