»Det er svært at være sin egen Hækkerup«

Nick Hækkerup kan snart blive næste topskud på Socialdemokraternes stamme. Sådan lyder vurderingen fra politiske kommentatorer, fra hans politiske modstandere og fra Nick Hækkerup selv.

Nick Hækkerup, borgmester i Hillerød, er seneste skud på stamtræet i en socialdemokratisk familie, der har haft markant indflydelse i dansk politik igennem en lang årrække. <br>Foto: Liselotte Sabroe. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indtil videre har han holdt en relativ lav profil som næsteformand i Socialdemokraterne og passet butikken som borgmester i Hillerød. Men gennem 2006 er han i stigende grad trådt frem som en fortaler for det han kalder selve kernen i det socialdemokratiske projekt: En stærk velfærdsstat, hvor de ressourcestærke tager sig af de svage. Senest har regeringen også fået en bredside under de årlige økonomiforhandlinger for at spænde livremmen urimelig hårdt på kommunerne.

Ifølge politisk kommentator Rasmus Jønsson tegner der sig alt i alt billedet af en fremadstormende socialdemokratisk topfigur og en moderne politikertype inden for partiet.

»Han står utrolig godt både eksternt og internt. Han kan selv bestemme, hvilken vej han skal gå. Han ville også være et oplagt emne til en tung ministerpost i en socialdemokratisk regering. Han har på en meget fin måde deltaget i magtkampene. Han har ikke så meget været en del af fløjkrigen, men alligevel har hans loyalitet ligget ét sted: hos Helle Thorning-Smith,« siger Rasmus Jønsson.

Nick Hækkerup forklarer også selv, at han har klare ambitioner mod socialdemokraternes øverste top - dog uden en egentlig karriereplan.

Selve målet med sit politiske projekt handler ifølge Nick Hækkerup om at opretholde en stærk velfærdsstat. Hans motivationen beskriver han som social indignation. Og midlet er bl.a. den pragmatiske erhvervspolitik, som han har ført i Hillerød med udlicitering af offentlige opgaver.

»Jeg hidser mig for alvor op, når jeg møder opfattelsen af, at man er sin egen lykkes smed: At hvis de udstødte - dem som ikke er på livets champagne-side - skal få det bedre, så skal det ske med pisken. Så yder de nok mere,« siger Nick Hækkerup.

Blandt Nick Hækkerups politiske modstandere bliver han omtalt med stor respekt og anerkendelse. Indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mener endda, at Nick Hækkerup har potentialet til en stærk karriere på Christiansborg. Og trods uoverensstemmelser kan han ikke pege på eventuelle, politiske svagheder hos Nick Hækkerup.

»Han er dygtig og kompetent. Og så er han professionel i sin uenighed: Man kan sagtens have sammenstød med ham og så i øvrigt have et kanon samarbejde. Han er slagfærdig. Han ved hvornår, han skal være populistisk, men har det seriøse i behold,« siger Lars Løkke Rasmussen.

100 meter Hækkerup
Når Nick Hækkerup en dag træder ind på Christiansborg, så træder han ikke ind i en fremmed verden. Hækkerup'erne har en lang tradition for Socialdemokratisk landspolitik og er i den forstand Danmarks bedste bud på en Kennedy-klan. F.eks. var farfaren Per Hækkerup udenrigsminister under Jens Otte Kraghs regering. Faren Klaus Hækkerup er i dag folketingsmedlem ligesom svigerinden Karen Hækkerup. Broren Ole Hækkerup er tidligere folketingsmedlem. Og onklen Hans Hækkerup var forsvarsminister under Poul Nyrup Rasmussen. Denne arv betragter Nick Hækkerup som både en fordel og en ulempe.

»Navnet bliver betragtet som nogle, der kan et ordentligt politisk håndværk. Der er ingen tvivl om, at man kommer lettere ind i politik, hvis man hedder Hækkerup, end hvis man kommer mere anonymt. Samtidig er det lidt af et brand. Det bliver en massebetegnelse, og vi må lægge ryg til hinandens fejltagelser og historier i øvrigt. Det er svært at være sin egen Hækkerup. Det er svært at have sin egen profil. Men skulle jeg vælge, så valgte jeg klart Hækkerup-navnet,« siger han.

Tidligere borgmester i Hillerød Jens S. Jensen har fulgt Nick Hækkerup, siden han i 1994 kom ind i kommunens byråd. Og Nick Hækkerup krævede ifølge Jens S. Jensen en smule afrettelse sådan, at han f.eks. ikke mødte op med revnede cowboybukser. Men Jens S. Jensen (S) understreger, at Nick Hækkerup alle dage har været en lysende politisk begavelse:

»Jeg så en velbegavet ung mand med en holdning til det, som vi siger alt for lidt: Vi er socialdemokrater med tryk på social.«