»Det er ret alvorligt«

Vi må nok forberede os på, at tegningesagen altid vil ligge og ulme, siger udenrigsminister Lene Espersen.

Lene Espersen er bekymret over OICs reaktion på Flemming Roses nye bog. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Hvad betyder det, at generalsekretæren for OIC (de islamiske staters samarbejdsorganisation) i et brev til dig opfordrer til et forbud mod Flemming Roses nye bog, fordi den genoptrykker tegningerne?

»Det er ret alvorligt, fordi det sender et signal om, at der i den muslimske verden allerede er en tiltagende bekymring over offentliggørelsen af Flemming Roses bog. Og det vil lægge et pres på de muslimske landes regeringer for at få dem til at reagere negativt,« siger udenrigsminister Lene Espersen.

»Derfor tog jeg for nylig kontakt til OICs generalsekretær i FN. Dels for at forklare, hvordan det er med ytringsfriheden i Danmark, dels for at drøfte med ham, hvordan vi kan undgå alle de negative hændelser, der var i den sidste tegningesag. Vi havde en dialog, der var præget af, at vi ikke er enige om alt, men at det er væsentlig, at vi holder en tæt kontakt,« siger Lene Espersen, der også har talt med formanden for Den Arabiske Liga og udenrigsministrene fra flere muslimske lande for at afværge en ny Muhammedkrise.

I går havde Lene Espersen så inviteret ambassadørerne fra 17 muslimske lande til møde i Udenrigsministeriet.

»Det var et meget konstruktivt møde. Ambassadørerne var meget glade for invitationen og for, at jeg på vegne af regeringen ønsker at være i dialog med dem og lytte til deres gode råd om, hvordan vi håndterer den her sag, så vi undgår ballade.«

Er dit møde med ambassadørerne en erkendelse af, at det var forkert, at regeringen i 2005 afviste et møde med ambassadørerne?

»Jeg vil ikke ribbe op i 2005 og den diskussion, der var dengang. Den erkendelse, vi er nået frem til i Udenrigsministeriet, er, at vi må være proaktive, hvis vi overhovedet skal have en chance for at styre de negative vibrationer, der er i den muslimske verden.

Sagen vil altid ulme

»Nogle steder er det gået temmeligt fint med at få genopbygget Danmarks image, men det er klart, at sådan noget her tager lang tid at få væk. Og selv om det intet har med hinanden at gøre, er der mange, der kæder tegningesagen og sagen om koranafbrændingen sammen. Og derfor tror jeg, at vi må forberede os på, at tegningesagen altid vil ligge og ulme.«

Men hvordan kan I blive enige, når de islamiske landes samarbejdsorganisation vil have et forbud mod bogen?

»Jamen, nogle gange er det vigtigt at erkende, at ens udgangspunkter er meget forskellige, men at man alligevel må prøve at finde forståelse for hinandens synspunkter. Vi ønsker at leve i fredelig sameksistens med den muslimske verden, og derfor tog jeg også i forrige uge kraftigt afstand fra planerne om at afbrænde koranen i USA. På den måde viser vi, at vi også godt forstår, at muslimerne føler sig under pres.«

»I mine samtaler med ambassadørerne og mine ministerkolleger fra de muslimske lande har jeg også gjort meget ud af at understrege, at de eneste, der får noget ud af en konfrontation, er ekstremisterne. Og derfor handler det om, at denne bogudgivelse ikke bliver til en større sag,« siger Lene Espersen.