»Det er rart, at nogen holder øje med én«

Et specialiseret sygeplejerske-team, som drives af tre kommuner, har forebygget et hav af indlæggelser. Det nyder bl.a. Oda Nielsine Sørensen, 96, godt af.

Et specialiseret sygeplejerske-team, som drives af tre kommuner, har forebygget et hav af indlæggelser. Det nyder bl.a. Oda Nielsine Sørensen, 96, godt af. Hér er sygeplejerske Jeanette Breiling på besøg.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oda Nielsine Sørensen, der snart fylder 96 år, er frisk, rask og rørig, og hun stortrives på plejehjemmet Ryetbo i Værløse, hvor hun har boet i tre år. Det eneste, der volder lidt problemer, er hjertet, som »hopper lidt indimellem«, fortæller hun.

Men det kan holdes i skak med blodfortyndende medicin, som kræver løbende overvågning. Derfor kommer sygeplejerske Jeanette Breiling jævnligt forbi for at sikre, at alt er, som det skal være. Det sker bl.a. med diverse målinger, der viser, om blodet størkner og ilter ordentligt.

»Ja, dine tal er næsten lige så fine, som de ville være hos en 20-årig,« konstaterer Jeanette Breiling.

»Det er godt at høre. Det er rart, at der er nogen, der holder øje med én og ser efter, at behandlingen virker, som den skal,« siger Oda Nielsine Sørensen.

Hun er én af et stigende antal ældre, der nyder godt af ekspertisen i et team af specialiserede sygeplejersker, som tre kommuner driver i fællesskab, og som står klar det meste af døgnet til at rykke ud med kort varsel og behandle og vurdere borgere med forskellige sygdomstegn og lidelser.

Hospitalet undgås

Det såkaldte SHS-team blev dannet for et par år siden af Furesø, Herlev og Ballerup kommuner for at løfte kvaliteten af sundheds­indsatsen for skrøbelige ældre, som bor på plejehjem eller må have omfattende støtte og pleje i eget hjem. Målet var også at afværge nogle af de mange hospitalsindlæggelser, der alt for ofte har været løsningen, når medarbejdere på plejehjem og i hjemmeplejen har stået med skrantende ældre, de ikke rigtigt har vidst, hvad de skulle stille op med.

Det er lykkedes med så stor succes, at ordningen fremstår som en model for den indsats, der nu sættes i gang på landsplan med at indføre nationale kvalitetstandarder for akut­funktionerne i kommunerne. Det skønnes således, at hver tredje af de 40-50 ugentlige besøg, som SHS-sygeplejerskerne gennemfører, forhindrer en indlæggelse.

Det er en klar gevinst for de ældre, der ofte har det svært i et hektisk hospitalsmiljø, hvor de risikerer at få liggesår og infektioner.

»Vi kan få skabt ro over situationen og få vurderet, om der alene er tale om normale udsving i de ældres tilstand, eller om der er brug for at behandle f.eks. en infektion eller væskemangel. Vi kan også give IV-behandling (intravanøs, red.), og derfor kan vil også blive bedt om at rykke ud af de praktiserende læger – såvel som af medarbejdere i hjemmeplejen og på plejehjem,« siger den daglige leder af SHS-teamet, Anne-Marie Bergstrøm Mølbæk.

Kommunerne sparer penge

Økonomisk er det også en gevinst for kommunerne, som betaler mellem 5.000 og 15.000 kr. til regionen for hver indlæggelse af en af deres borgere. Så når det lykkes at forhindre en indlæggelse, spares der en del penge.

Andre kommuner i hovedstadsområdet har også planer om at gå sammen og etablerer lignende ordninger. Det gælder bl.a. Lyngby-Taar­bæk, Rudersdal, Gentofte og Gladsaxe kommuner, ligesom der også kan være fælles projekter på vej blandt kommuner på Vestegnen, oplyser sundhedschef i Furesø Kommune Niclolai Kjems, der også sidder i styregruppen for SHS-teamet og er med i et overordnet sundheds­samarbejde mellem en række kommuner i hovedstadsområdet.

»Vi mener, at vi har fat i noget af det rigtige - både hvad angår kvalitet for borgerne, patient­sikkerhed og økonomi,« siger han.

På Ryetbo Plejehjem benytter Oda Nielsine Sørensen også lige muligheden for at høre, hvad hun kan stille op med sine ben, der godt kan svulme op. Hér er rådet fra sygeplejersken, at hun skal sørge for at holde dem oppe, når hun kan – og så skal hun ellers sørge for at vippe med tæerne.

»Det gør jeg. Man må gøre, hvad man kan. Jeg vil jo helst holde mig ude fra hospitalerne,« siger hun.