Det er nu lovligt for homoseksuelle at donere blod

Det er nu officielt lovligt for homoseksuelle mænd at donere blod til landets blodbanker. Det sker efter mere end 30 års udelukkelse af homoseksuelle fra donorkorpset.

Nu kan homoseksuelle mænd igen give blod som donorer. Men kun, hvis de ikke har haft sex med en anden mand fire måneder forinden. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I mange år var det at være homoseksuel mand lig med en permanent udelukkelse fra donorkorpset i Danmark. Men en ændring i en lov, der strækker sig tilbage til slutningen af 80erne, giver nu homoseksuelle mulighed for at donere blod, skriver DR.

Det fremgår af en orientering, som sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har sendt til Folketingets Ligestillingsudvalg og Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg.

Som en følge af aidsepidemien i 1980erne blev det i 1988 gjort ulovligt for bøsser at donere blod af frygt for smittefare. Siden da har loven været håndhævet, da det i løbet af årene har været vurderet, at homoseksuelle mænd havde større risiko for at være smittet med hiv og hepatitis end heteroseksuelle.

»Ændringsbekendtgørelsen indfører muligheden for bloddonation for mænd, der har sex med mænd (MSM), efter en 4 måneders karantæneperiode. For MSM indebærer karantæneperioden 4 måneders afholdenhed for seksuel aktivitet med anden mand inden bloddonation,« lyder det fra Magnus Heunicke i orienteringen.

Lovændringen blev besluttet i 2018, da daværende sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) med et bredt politisk flertal i ryggen stillede forslaget.

Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, LGBT Danmark, har i længere tid talt for bøssers mulighed for at donere blod.

»Det har været lang tid undervejs, og vi har været i intens dialog med ministeriet gennem de seneste mange år. Det er godt og positivt,« sagde Peder Holk Svendsen, forperson for LGBT Danmark i 2018 til Ritzau.

Ændringsbekendtgørelsen har, som Magnus Heunicke nævner i orienteringen, et forbehold om, at mænd, der har sex med mænd, skal have en karantæneperiode på fire måneder.

Den karantæne bakkede Peder Holk Svendsen imidlertid ikke op om i 2018:

»De (mænd, der har sex med mænd, red.) kan jo tage lige så mange forbehold, som alle andre kan,« sagde han til Ritzau.

Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at de test, der i dag er til rådighed, kan opfange smitte i donorblod med næsten 100 procents sikkerhed.