»Det er nemmere at møde Vorherre i Hørsholm gågade end politiet«

Naboerne til det omstridte Udrejsecenter­ Sjælsmark føler sig stadig utrygge en måned efter, at de første udviste asylsøgere flyttede ind på den nedlagte kaserne. Nordsjællands Politi kan ikke stille nogen garantier for, at borgerne undgår ubudne gæster fra centeret i fremtiden.

Borgerne var nervøse for, om politiet vil kunne rykke tilstrækkeligt hurtigt ud i tilfælde af ubudne gæster, under tirsdagens borgermøde i Kulturhuset Trommet i Hørsholm. Foto: Sophia Juliane Lydolph Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Følelsen af utryghed over at bo klos op ad det nye Udrejsecenter Sjælsmark er ikke blevet mindre blandt borgerne i Hørsholm Kommune efter en måned med 80 udvisningsdømte asylsøgere som naboer.

Det står klart efter et borgermøde i Kulturhuset Trommen tirsdag aften. Trods meldinger om en fredelig begyndelse fra Udlændingestyrelsen og Kriminalforsorgen, der begge havde repræsentanter med til mødet, fortalte flere af de cirka 125 mødedeltagere om mindst fem ubehagelige episoder med beboere fra centeret. Flere borgere berettede, hvordan de måtte trygle politiet om at udfærdige en rapport, ligesom flere rejste sig op og fortalte, at politiet ikke rykkede ud oven på henvendelser om ubudne gæster.

Hørsholmeren Michael Ring er blandt dem, der har haft uønsket besøg, da han natten til tirsdag 10. marts måtte jage det, han beskriver som to »mørklødede« mænd væk fra sin grund, efter at de forsøgte at trænge ind i hans stuehus. Han kan ikke vide, om mændene kom fra Sjælsmark, men udrejsecenteret bekymrer ham »utroligt meget«.

»Det er ikke for at tegne et rædselsbillede, men jeg er bange for, at der kommer blod på jorden. Jeg vil være sikker på, at når jeg ringer til politiet, kommer de med det samme. Ellers bliver vi nødt til at tage sagen i egen hånd, og det går ikke,« lød appellen til politiet.

»Det sejler. Get your act together,« tilføjede Michael Ring, der længe har talt imod oprettelsen af udrejsecenteret i hans baghave.

En halvanden år lang kamp

Beslutningen om at omdanne den nedlagte kaserne til et udrejsecenter for udviste asylsøgere blev taget i sensommeren 2013. En beslutning som indbyggere og byens borgmester, Morten Slotved (K), har forsøgt at omstøde lige siden. Den store bekymring går på, at beboerne på centeret ikke har noget at miste ved at begå kriminalitet, fordi de i forvejen er på vej ud af landet. På den anden side af kommunegrænsen til Allerød bor allerede 600 asylansøgere i Center Sandholm, og flere hørsholmere påpeger, at de har omfattende erfaringer med at bo tæt på asylsøgere.

Men beslutningen ligger fast, og i løbet af de kommende uger forventer myndighederne, at omtrent 130 udviste asylsøgere er på plads i kasernen, der kan huse 700. Det betyder således, at når Udrejsecenter Sjælsmark er fyldt op, ender antallet af asylansøgere i området på 1.300.

»1.300 asylsøgere, både afviste og indrejsende, inden for en radius af én kilometer har vi aldrig prøvet før. Mit drømmescenarie er, at myndighederne erkender, at det er for svær en opgave, og at man bør nedlægge og lukke Sjælsmark Kaserne,« lød det fra den konservative borgmester inden mødet tirsdag.

Morten Slotved påpeger derudover ligesom flere borgere, at beslutningen blev truffet uden henvendelse hos kommunen fra regeringen og daværende justitsminister Morten Bødskov (S).

Beboere får ingen penge

De afviste asylsøgere, hvoraf gennemsnitligt flere end halvdelen har modtaget en dom for kriminalitet, modtager overhovedet ingen penge, oplyste Udlændingestyrelsen og Kriminalforsorgen. De udvisningsdømte har ikke selv mulighed for at lave mad, men får i stedet cafeteriamad tre gange dagligt, mens værelserne på kasernen er spartansk indrettet med køjeseng, bord, to stole samt antennestik til fjernsyn. Netop det faktum gav yderligere panderynker blandt naboerne.

»Vi naboer har ikke 700 fjernsyn,« som Michael Ring sarkastisk pointerede.

Det største spørgsmål var derfor, hvor hurtigt politiet kan rykke ud, hvis ubudne gæster skulle komme forbi.

I salen kommenterede én af de fremmødte, at »det er nemmere at møde Vorherre i Hørsholm gågade end politiet«, en melding der blev efterfulgt af klapsalver.

Nordsjællands Politi var med under hele mødet, hvor politidirektør Finn Borch Andersen besvarede borgernes spørgsmål.

»I har spurgt, om vi som politi kan levere varen. Jeg kan kun sige, at vi gør alt, hvad vi kan. Men vi, der har uniformer på, ved godt, at vi har en udfordring i fremtiden, og jeg kan godt forstå, at man som borger føler sig utryg. For der er en historik i det her,« sagde han.

Men det var ikke muligt for politidirektøren at levere en garanti for, at der ikke kommer flere ubehagelige episoder i fremtiden, i takt med at centeret fyldes, på trods af at betjente besøger Udrejsecenter Sjælsmark minimum tre gange dagligt og i øjeblikket patruljerer i nærområdet. I stedet appellerede Finn Borch Andersen til, at borgerne i Hørsholm indgår i en dialog med politiet.

»Jeg vil bede om, at de af jer, der har interesse i det, og som vil være med til at hjælpe til – for vi opfatter det som en hjælp – møder op her i Kulturhuset Trommen igen 16. april til et nyt møde. Jeg tror, at vi i fællesskab kan finde løsninger, der gør, at vi også kan komme igennem det her,« sagde han og afsluttede med et »tak«.