»Det er meget skræmmende tal, der kommer fra Sverige«

Nye tal fra Sverige viser, at over 60 piger er blevet omskåret siden marts i byen Norrköping. I en enkelt skoleklasse var samtlige piger omskåret.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om det er ulovligt at omskære piger i Sverige, har myndighederne i byen Norrköping opdaget over 60 tilfælde af omskæringer af unge piger siden marts. Det viser nye tal.

Avisen Norrköping Tidningar skriver endda, at i en enkelt skoleklasse var samtlige 30 piger omskåret.

28 af pigerne har været udsat for det mest voldsomme kirurgiske indgreb, hvor både klitoris og skamlæber bliver skåret bort. Herefter sys underlivet sammen på nær en lille åbning.

Den danske professor og speciallæge i kirurgi Preben Kirkegaard er rystet over de svenske tal. Han mener, at den »middelalderlige tradition« også foregår i Danmark, omend det er umuligt at sige noget om omfanget.

»Det er meget skræmmende tal, der kommer fra Sverige, og det mest skræmmende er, at det er så systematisk, at en hel skoleklasse er blevet omskåret. I Danmark foregår det sådan, at forældre tager deres børn med til udlandet for at få foretaget indgrebet, der er en direkte grov lemlæstelse af pigen og en middelalderlig tradition,« siger Preben Kirkegaard til Berlingske Nyhedsbureau og fortsætter:

»Vi ved med sikkerhed, at omskæring af unge piger forekommer i Danmark. Vi kender bare ikke tallene, da det er forbudt at udføre eller medvirke til kvindelig omskæring. Mit indtryk er, at der er et mørketal i Danmark, selv om det nok er større i Sverige,« siger han.

Norrköping Tidningar skriver, at der ligeledes er et stort mørketal for omskæringer af piger i Sverige. Mange indvandrerpiger risikerer at blive udsat for indgrebet i forbindelse med ferie i forældrenes hjemland.

De svenske tal er kommet frem i forbindelse med, at Norrköping er udset til pilotkommune i et regionalt forsøg på at forhindre omskæringer af piger. Og ifølge Preben Kirkegaard er det en meget svær opgave at dæmme op for problemet.

»Det er næsten umuligt at gøre mere, for det er jo allerede forbudt. Det er et kulturelt problem, og det bliver kun opdaget ved et tilfælde, hvis pigen bliver indlagt på hospitalet for andre ting. Der er nødt til at komme mere debat om emnet, for det får lidt lov til at foregå i stilhed,« siger Preben Kirkegaard.

I Danmark straffes kvindelig omskæring med op til seks års fængsel.