»Det er meget bedre at sætte ind med en indsats end at smide i fængsel«

Ifølge souschefen fra et social tilbud i København giver det god mening straks at sende unge ud i en slags samfundstjeneste, hvis de har begået kriminalitet, sådan som regeringen lægger op til.

Regeringens udspil om ungdomskriminalitet er en reaktion på ikke mindst bandekonflikten på Nørrebro i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Det er en god ide at lade helt unge kriminelle mærke konsekvenser af deres handlinger ved straks at sætte dem til at udføre forskellige former for forefaldende arbejde såsom at gøre rent i den lokale boligforening eller vaske brandbiler nede på brandstationen.

Sådan lyder den umiddelbare vurdering af regeringens nye udspil om ungdomskriminalitet fra souschefen for københavnske Plan B, der gennem 20 år har arbejdet med og hjulpet udsatte og kriminelle unge og deres familier.

Ifølge souschef Jørgen Illum Frichke kan et ungt menneske på afveje have stor gavn af at stifte bekendtskab med andre miljøer ved en sådan slags samfundstjeneste, som regeringen lægger op til i form af en såkaldt straksreaktion.

Han henviser til en oplevelse fra sin tid i Kriminalforsorgen, hvor han var mentor for en ung, banderelateret mand fra Mjølnerparken i København, der skulle i samfundstjeneste. Den unge mand blev sat til at betjene en bod i et ældrecenter.

»Han var et stereotypt eksempel på den slags unge mænd,« forklarer souschefen:

»Men det viste sig, at han bare blev knuselsket meget hurtigt.«

Han fremhæver, at der med samfundstjeneste – eller straksreaktion – bliver gået efter at give den unge en succesoplevelse snarere end en sanktion.

»Det, det gav den unge mand, det var et pålæg om at tage et ansvar. I mange af de her sager virker straf ofte ikke. Derfor må man være pragmatisk og prøve med noget andet. Det kan være samfundstjeneste,« siger han.

Jørgen Illum Frichke mener, at hurtig reaktion, konsekvens og screening af de enkelte unge kan bidrage til, at de kommer på rette vej.

»I Portugal, hvor stoffer ellers er lovlige, udløser det en kædereaktion fra myndighederne, hvis en ung bliver taget i at bruge stoffer. Har du et arbejde? Har du et problem? Den slags. Det er meget bedre at sætte ind med en indsats end at smide i fængsel,« siger han.

Souschefen fra Plan B understreger dog, at det er nødvendigt at tage hensyn til den unges alder og kriminalitet. Er vedkommende f.eks. til fare for omgivelserne, er det måske ikke en tur på ældrecenteret, men en tur på institution, der skal til.

»Man er nødt til at sondre mellem de kriminelle forhold. Det er klart,« siger han.

Mange af de udsatte unge kommer ifølge Jørgen Illum Frichke »på kant med loven, bl.a. fordi de strategier, de bruger til at navigere gennem livet, ikke er blev finpudset og udformet i det samme det miljø, som vi andre er vokset op i«.

»Derfor er vi nødt til at anskue dem anderledes,« siger han:

»For den unge mand fra Mjølnerparken betød det at komme ud i samfundstjeneste, at han oplevede det hvide majoritetssamfund på en helt anden måde. Han oplevede, at hvide, voksne mennesker tog imod ham og så, hvem han var. Faktisk en empatisk og venlig ung fyr.«