»Det er jo helt vildt, at drenge kan finde på sådan noget«

Sexvideoen med pigen Sofie er særligt grænseoverskridende, mener tre gymnasiedrenge, men grænserne rykker sig hele tiden. F.eks. er nøgenbilleder noget, man ofte hører bliver delt.

Albert Andersen, 17 år, (tv.), Oliver Sørensen, 17 år, og Emil Clement på 19 år går alle på N. Zahles Gymnasieskole i København, og de er enige om, at det er helt uacceptabelt at videofilme og dele film som den meget omtalte med pigen Sofie, som ingen af dem har set. Men samtidig fortæller de, at det at dele nøgenbilleder er helt normalt.Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Debatten raser i øjeblikket over sladdermagasiner, sexvideoer og nøgenbilleder, som florerer blandt elever på landets gymnasier. Vi lever i en ny tidsalder, hvor et kameraklik ikke blot betyder et minde i det støvede fotoalbum, men derimod kan blive et viralt hit. Et hit, der både bliver set af venner og venners venner. Det gælder feriefotos men også grænseoverskridende videoer og nøgenbilleder som den tidligere medieomtalte »Viborg-mappe«. Her delte drenge over hele landet nøgenbilleder af unge piger, mens seneste skud på billedestammen er den meget omtalte video med pigen Sofie.

For det er blevet nemt at dele selv grænseoverskridende billeder, og de grænser rykker sig hele tiden, siger tre drenge fra N. Zahles Gymnasieskole i København. Her har man gjort meget for at stoppe kulturen blandt de unge og sørger eksempelvis for, at elevers facebookgrupper bliver lukket, hvis de overskrider andre elevers grænser.

Der er heller ingen af de tre drenge, der har set videoen med Sofie, men de kender mange rundt omkring, som har. De tror dog, det er svært helt at stoppe den kultur blandt unge, hvor man hurtigt deler billeder og videoer.

»Jeg tror, at mange af dem, der har set den video, ikke har forstået alvoren i det. Man er vant til, at grænsen for, hvad man kan sende videre og se på nettet, hele tiden rykker sig,« siger 17-årige Oliver Sørensen fra 1. g. Han synes, det er forfærdeligt, når han hører, hvordan videoen har påvirket pigens liv. Men han må også indrømme, at han ikke tænkte over det, da han første gang hørte om den for flere måneder siden. Det er hans ven, 17-årige Albert Andersen, enig i.

»Det er jo helt vildt, at drenge kan finde på sådan noget, men grænserne rykker sig. Den her video er særligt grov og ikke noget, man ser hver dag, men det er nøgenbilleder derimod. Dem hører man tit om, at folk har set,« siger Albert, mens 19-årige Emil Clement fra 3. g stemmer i:

»Det er blevet så normalt i dag, og den slags billeder er så nemt tilgængelige på nettet. Derfor er det også noget, folk bruger som afpresning, ligesom de forsøgte med pigens video. Jeg kender til flere piger, der er blevet presset på den måde.«

»Man er interessant, hvis man har en video«

Tendensen med at dele billeder udspringer især af, hvor let det er blevet. »Tre klik, og så er det af sted«. Men det er også sejt at have billeder og videoer, mener drengene.

»Man er interessant, hvis man har en video f.eks. fra en fest, hvor nogen kysser eller har det dårligt. Så var du med til festen, og du er i centrum, når du viser videoen frem. Men du bliver interessant på andres bekostning,« siger Oliver. Drengene mener, at det især handler om, at det ikke går ud over én selv, hvis man filmer eller viser en video. Man kan altid forsvare sig med, at alle andre også gjorde det.

»Når man er teenager, er man også meget usikker på sin egen krop og det her med sex og at kysse med folk. Der er altid grader for, hvor meget eller lidt man skal have prøvet for at være sej. Hvis du er en dreng, kan det være, du ikke har været sammen med nok. Så kan sådan en video eller billeder måske være med til at vise, at du ikke er helt bagefter,« siger Oliver. Han påpeger også, at grænserne kan være forskellige for piger og drenge.

»Jeg ville være ligeglad med, hvis folk så min bare numse på et billede. Det tror jeg, er OK for de fleste drenge. Men det vil piger måske ikke synes. Så kan det være svært for os at forstå, hvor deres grænser går, når vi kan dele den slags billeder af andre drenge,« siger Oliver.

Unge vil jo ikke høre efter

Bør unge ikke selv være med til at sige fra og ændre kulturen?

»Vi burde sige fra, hvis der er noget, som går over grænsen. Men man vil jo heller ikke være ham den kedelige. Og hvis det var mig, der var ham på billedet i går, hvorfor kan det så ikke være dig, der er det i dag? Det kan godt være svært at forstå,« siger Albert.

De tror ikke, gymnasierne kan gøre meget for at ændre kulturen.

»Unge vil jo ikke høre efter, når voksne siger, at vi skal stoppe med at være så fulde eller gøre nogle bestemte ting. Det er svært at rykke på vores holdninger og normer,« mener Albert. I stedet bør det starte i folkeskolen, påpeger de. Børn og unge bliver voksne tidligere, og derfor skal der også sættes grænser ind tidligere.

»Jeg har kendskab til nogen i folkeskolen, som har fået delt nøgenbilleder. Det er svært at sætte en grænse for, hvornår det starter,« siger Emil.