»Det er ikke nemt at få venner i min alder«

Susanne Jeppe har igennem de seneste ti år tænkt over, at hun ikke havde nogle venner. I hverdagen fyldte det ikke, fordi hun både havde sin mand og børn, men i perioder følte hun sig meget alene. For fire måneder siden tog hun en rask beslutning.

Susanne Jeppe begyndte for fire måneder siden at komme i Værket i Slagelse, som er et netværk for ensomme, der er oprettet og støttet af Mary Fonden og Røde Kors. Foto: Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere

»Der kom jo ikke nogen og bankede på min dør,« siger hun.

Igennem de seneste ti år har Susanne Jeppe af og til følt sådan. Hun tænkte ofte over, at hun ikke havde nogen venner, selv om det ikke fyldte så meget i hverdagen, hvor hun havde sine børn at se til.

»Jeg kunne da godt tænke mig at have en nær veninde at betro mig til. Når man ser, andre har en at gå på café eller i biografen med, kan man godt føle sig alene, selv om man har en familie,« fortæller hun.

Susanne Jeppe er 57 år. Ligesom 100.000 andre danskere mellem 30-60 år føler hun sig ofte alene eller ensom i hverdagen. Hun og hendes mand gik fra hinanden for et års tid siden, hun er uden arbejde og sygemeldt med rygproblemer. Derfor har det heller ikke været lige til at finde nye venskaber, siger hun.

»Det er aldrig nemt at finde nye venner. Og slet ikke i den alder, jeg er kommet op i. Det tror jeg ikke på. Jeg ser det også på Facebook. Det er den ene gruppe efter den anden med opslag om, at folk søger venner eller nogle at gå en tur med.«

»Det passer på mig«

For fire måneder siden begyndte Susanne at deltage i Værket i Slagelse – et netværk for ensomme støttet af Mary Fonden og Røde Kors. Hver mandag bruger hun to timer sammen med andre mennesker, som også har nogle af de samme tanker som hende.

»Jeg mangler nogle at have noget med i dagligdagen, tænkte jeg. Så deres beskrivelse passede på mig, og derfor ringede jeg til dem. Tidligere turde jeg ikke tage kontakt til andre. Jeg troede måske ikke, der var nogle, der gad mig,« siger Susanne.

Hun tænker ikke længere sådan. Der er nemlig sket meget, synes hun. Hun er begyndt at tage alene på loppemarked eller i biografen i stedet for at blive hjemme. Men hun er også begyndt at spørge andre.

»Jeg har jo lært nogle andre mennesker at kende i Værket. Vi snakker godt. Jeg er også begyndt at tale i telefon med nogle af dem en gang i mellem. Jeg er nok blevet mere glad,« fortæller hun.

Folk har så travlt

Det værste var bare at skulle tage beslutningen.

»Det er ligesom at skulle ud at løbe. Det værste er at få taget sig sammen til at få skoene på. Sådan er det også her. Det værste er at samle telefonen op og ringe til nogen. Man skal bare ud over det, for så er det ikke farligt,« siger hun.

Det er svært at sætte grænser for ensomhed, er Susanne overbevidst om. For hvornår er man alene, og hvornår er man ensom? Ofte har hun kun følt sig alene, og nogle gange kan hun også tænke, at der er nogle, som er mere ensomme end hende, når hun sidder i Værket.

»Men man kan jo ikke sætte en grænse for det. Det er okay, at jeg har også haft den følelse, fordi det er min opfattesle af, hvordan jeg har det,« forklarer hun.

Det vigtigste for hende var at finde nogle sociale relationer i hverdagen, fordi hun savnede selskab.

»Folk har så travlt i dag. Det er vigtigt at finde nogle steder, hvor det ikke er et tabu at sige; jeg føler mig alene. Man fortæller jo ikke alle steder, at man er ensom og har brug for nogle at tale med. Men sådan er der altså mange, der har det.«