»Det er ikke god service at stuve elever sammen«

Skolen ved Søernes skolegård ser østeuropæisk ud, mener Frederiksbergs socialdemokratiske spidskandidat, Katrine Lester. Hun bebrejder kommunen.

Socialdemokraternes spidskandidat på Frederiksberg, Katrine Lester, mener ikke, at det er et selvstændigt mål, at pengene ligger i kommunens kasse. »Men de her skattelettelser er uansvarlige, når man – som Frederiksberg Kommune – skylder to milliarder kroner væk. Hvis renten stiger, kan det altså mærkes,« siger hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke verdens smukkeste skolegård. Så meget er indiskutabelt. Jorden er asfalteret, og den beskedne plads domineres af en lille basketballbane buret inde bag tremmer.

»Det ser lidt østeuropæisk ud,« siger Katrine Lester, spidskandidat for Socialdemokraterne på Frederiksberg.

Berlingske har bedt hende om at tage os med til et sted, der viser, hvorfor kommunalpolitik er vigtigt. Hun har valgt Skolen ved Søerne, udskolingen der ligger på Filippavej, en sidegade til Vodroffsvej.

»Vi har foreslået en pulje til skolegårdsrenovering på to millioner kroner årligt. Det blev vi stemt ned på,« siger Katrine Lester, da vi mødes i skolegården.

Men den hullede asfalt, den rustne postkasse foran trappen og den afskallede hinkestensbane er ikke kun et problem i sig selv. De er symboler på en forkert prioritering.

»Det er en udfordring at skaffe plads til de nye børn, og vi må bare konstatere, at vi halter bagefter. De borgerlige er simpelthen for nærige,« siger Katrine Lester.

Frederiksberg får hvert år flere børn i kommunen, og på få år er befolkningen steget fra 90.000 til 100.000.

»Oveni det foreslog de Konservative, at man skulle optage udenbys børn på skolerne, op til 462 ekstra børn. Det er fuldstændig vanvittigt at forestille sig, at der skulle være endnu flere børn, end der i forvejen er. Vi kalder det burbørnsplanen.«

Budgetter og brudte løfter

Det er efter skoletid nu, og to piger på skateboard er de eneste børn på pladsen. I skolens frikvarterer må knap 350 elever dele pladsen.

»Det er ikke god service at stuve eleverne sammen i små skolegårde,« siger Katrine Lester.

»Jeg husker, hvordan vi før sidste valg blev lovet, at der var styr på økonomien. Men Frederiksberg er en stærkt forgældet kommune, og de seneste tre år har været kendetegnet af voldsomme nedskæringer. Det er gået ud over eleverne, men også skovbørnehaverne og servicen for de ældre er mærket.«Men I har jo selv stemt for budgetterne?»Ja, delvist. Vi har måttet forholde os til kommunens underskud. Man skal ikke føre politik forskelligt, om man er borgmester eller ej, og derfor har vi taget et ansvar for økonomien. I det seneste budget har de borgerlige sat skatten yderligere ned. Det var vi ikke med til, og så er der jo et klart valg: skattelettelser eller investeringer,« siger Katrine Lester, der pointerer, at hun ikke principielt er imod lavere skat.

»Det er ikke et selvstændigt mål, at pengene ligger i kommunens kasse. Men de her skattelettelser er uansvarlige, når man – som Frederiksberg Kommune – skylder to milliarder kroner væk. Hvis renten stiger, kan det altså mærkes,« siger hun.

Skridt i den rigtige retning

Bag boldbanen står to borde-bænkesæt under et halvtag. Fugle og rygere søger ly herinde, kan man se på fugleklatterne og cigaretmærkerne på bordene. Oppe under taget bidrager lange klaser af støv og spindelvæv til den »østeuropæiske« stemning.

Men få hundrede meter herfra er den anden halvdel af Skolen ved Søerne for nylig blevet restaureret, og kommunen har lige købt nye lokaler til Frederiksberg Ny Skole på Grundtvigsvej.Går det ikke den rigtige vej?»Det er skridt i den rigtige retning, men kun lige nok til, at forholdene ikke bliver værre,« siger Katrine Lester. »Vi regner med 800 nye elever inden for de næste fire år, og vi er nødt til at investere, så vi får mest muligt ud af de kvadratmeter, vi har.«