Det er helt vildt

Tranum Klitplantage i Vendsyssel ligger på den 5.500 km lange Nordsøstien rundt om Nordsøen fra Bergen til Inverness.

Der er store åbne områder med indlandsklitter og klithede i Tranum Klitplantage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man vil opleve vildmarken i Danmark, kommer man den ikke meget nærmere end Tranum Klitplantage mellem Bulbjerg og Løkken ved Jammerbugten i Vendsyssel. Det er 3.000 hektar sammenhængende vildmark, hvor man kun kan færdes på de 2.000, hvoraf et stort område endda skal udvikles til at være så ufremkommeligt, at man udelukkende kan bevæge sig rundt til fods og til hest.

»Det har været lidt farligt herude, og det er meningen, at her skal være endnu vildere, for Tranum Klitplantage skal være et sted, hvor man kan lære at færdes i vildmarken,« siger naturvejleder Torben Stæhr fra Skov- og Naturstyrelsen på en tur rundt i klitplantagen, hvor man dog ikke risikerer at møde større vilddyr end sky kronhjorte, der ikke er interesseret i nærkontakt med os tobenede.

Et væld af sommerfugle
Til gengæld vrimler det med sommerfugle, hvor vi især holder udkig efter Hedepletvingen, som der er mange af her. Den er ellers truet, fordi den lever på planten djævelsbid, der vokser på de stadigt færre steder, hvor der bliver slået græs eller græsset i naturen. Der er mange andre sjældne sommerfugle i området: Okkergul Pletvinge, Skovperlemorsommerfugl, Spættet Bredpande, Gråbåndet Bredpande, Violetrandet Ildfugl, Grøn Køllesværmer, så tag sommerfuglebogen med.

Tranum Klitplantage ligger på Nordsøstien, en del den 5.500 km lange vandre- og cykelrute North Sea Trail og NAVE Nortrail-projektet hele vejen rundt om Nordsøen.

Den følger de gamle historiske spor ad eksisterende trampestier, redningsveje, kirkestier, kongeveje, drivveje og sejlruter langs kysterne fra Bergen i Norge, ned langs den svenske vestkyst og via Møn og den sjællandske vestkyst – der ikke ligger ved Nordsøen, men alligevel – over til den jyske Kattegatkyst, nord om Skagen og hele vejen ned langs Vestkysten.

Den levende kyst
Fra Tyskland og Holland fortsætter turen langs Englands og Skotlands østkyst til Inverness. Projektet, som er støttet af EU, bliver i de kommende år udviklet yderligere sammen med Nordsø Cykelruten gennem programmet Coast Alive – den levende kyst – der skal fremme bæredygtig turisme, sundhed og aktiviteter i naturen,« fortæller Torben Stæhr, mens vi gør holdt på Ajs Holes Plads med shelters til overnatning midt i klitplantagen.

Her vil Hanne og Alf Pedersen fra Sønderjylland tilbringe aftenen og natten. De har taget toget til Skagen og er på vej tilbage til grænselandet på cykel og er meget tilfredse med faciliteterne her i vildmarken.

Det samme er Leslee Jea-vons fra Darlington i Durham, England, der springer af cyklen for at benytte vandhanen på pladsen på sin vej Nordsøen rundt.

»Jeg startede i Nordkap sidste år og nåede til Stavanger, hvor jeg så begyndte i år og i hvert fald skal et stykke ned i Tyskland, hvor min søn bor,« siger den ældre gentleman og fortsætter forfrisket sydover.

Prægtig natur
Men det er synd, at han har sådan et kissejav, for der er mange storslåede naturop- levelser i Tranum, hvor kun den mindste del er bevokset. Her ligger et stort militært skydeterræn med uberørt natur, som man kan komme på guidede ture i, og der er Sandmosen med indlands-klitter, klithede og hedeflader og store fladvandede søer, bl.a. Overklitten Sø i hjertet af vildmarken, hvor man virkelig føler sig i pagt med naturen.

»Her kan man kun komme til fods eller på cykel,« siger Torben Stæhr, mens vi ser ud fra fugletårnet ved bredden af søen, der opstod, da man ophørte med at grave tørv for mange år siden.

Man kan høre stilheden – bortset fra naturens egne lyde. I baggrunden er en gøg gået helt amok, vi har hørt regnspoven og set en stor flok fiskehejrer stryge hen over søen, hvor der også er rørdrum og traner og – håber Torben Stæhr – snart også ynglende havørn.

Sandflugtens hærgen
Landskabet bærer stadig spor af den sandflugt, der begyndte for 500 år siden og hærgede hele Vestkysten, indtil staten for godt 100 år siden begyndte at opkøbe og tilplante store områder med bl.a. sitkagran, som er ved at blive udfaset og erstattes med skovfyr, eg og birk, så Tranum Klitplantage bliver endnu mere naturnær og altså vildere.

Man kan godt gå en hel dag i klitplantagen uden at møde andre, men stranden og dens fiskelejer og turistmiljøer ligger lige om hjørnet, hvis man får trang til at hilse på andre end kronhjorte, traner og Hedepletvinger.