Det er fredag den 13. - er du bange?

Der er mange myter forbundet med uheldstallet 13, og nogle tør slet ikke stå ud af sengen, når tallet ramler sammen med en fredag.

Det er fredag den 13. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er dagen, hvor alt kan gå galt. Fredag den 13. er forbundet med mystik og uheld - og de mest overtroiske tør slet ikke stå ud af sengen i dag. Men hvor kommer frygten og overtroen egentlig fra?

- Der er to led. Der er fredag, og så er der tallet 13, siger Else Marie Kofod, overarkivar og leder af Dansk Folkemindesamling.

For ugedagen fredag er faktisk også en uheldsdag i sig selv.

- Inden vi blev kristne, var fredag en lykkedag, fordi det var Frejas dag, og hun var kærlighedens gudinde. Men da vi blev kristne, blev det en ulykkesdag, fordi det er den dag, Jesus blev korsfæstet, siger hun.

Fredagen bliver så endnu værre, når den bliver sat sammen med det uheldige tal 13.

- 12 har været et helligt tal i mange kulturer, og så har 13 været et uheldigt tal, fordi det kommer efter. Så er de to ting blev koblet sammen, for jo flere ting, der kan bringe ulykke, jo værre kan det gå, siger Else Marie Kofod.

Frygten kommer fra USA

Frygten for tallet 13 er så udbredt, at den efterhånden har fået et navn. Fobien hedder triskaidekafobi, mens frygt for fredag den 13. kaldes paraskavedekatriafobi.

Et fobi-institut i USA vurderede for et par år siden, at mellem 17 og 21 millioner amerikanere lider af paraskavedekatriafobi. For nogle er fobien så voldsom, at de helt undlader at stå ud af sengen på dage som i dag. Og det er netop fra USA, frygten har spredt sig til resten af verden.

- Det er efter Anden Verdenskrig, hvor der kommer beskrivelser af, at man i USA forbinder fredag den 13. med noget rigtig farligt. I bondekulturen var man bange for det, der kunne ske for afgrøderne, men op igennem det 20. århundrede ser vi en stigende individualisering, og det handler mere om, hvad der kan bringe lykke og ulykke for det enkelte menneske, siger Else Marie Kofod.

Overtroen betyder da også, at man i flere bygninger og hoteller verden over helt har undladt at have en 13. etage, lige som flere flyselskaber ikke har en række 13 ombord på maskinerne.

Ikke fest og bryllup den 13.

Anden overtro forbundet med fredage og tallet 13 går på, at man ikke bør gifte sig på en fredag eller på den trettende i en måned, da ægteskabet i så fald vil blive barnløst.

Og så er der myten om, at man ikke må sidde 13 til bords. Ifølge myten vil en af de 13 gæster nemlig dø, inden året er omme. I Frankrig var det i 1800-tallet derfor muligt for overtroiske franskmænd at hyre en såkaldt ’quatorzieme’ – en professionel 14. gæst til et selskab, der reelt bestod af 13. Så var de ude over det problem. Denne myte menes at stamme fra Bibelen.

- Ved den sidste nadver med de 12 apostle, var de 13 til bords. Det har været med til at udbrede den her myte, fordi Jesus jo blev korsfæstet. Overtroen omkring 13 mennesker til bords er noget af det, der er mest sejlivet i dag, siger Else Marie Kofod.

Endelig var det fredag den 13. oktober 1307, at utallige tempelriddere blev fanget, tortureret, brændt på bålet og fik beslaglagt skatte efter ordre fra Kong Philip IV af Frankrig.

Er du blevet bange? Ja, så lider du nok af triskaidekafobi.