»Det er flot spin af Frank Jensen, fordi det fjerner fokus fra sagens kerne«

Efter at Københavns Kommune har vedtaget den såkaldte udmøntningsplan mod bandekriminalitet, rejser Jakob Næsager (K) nu hård kritik mod overborgmesteren.

»De skal visitere dem så ofte, de overhovedet kan,« foreslår Jakob Næsager om politiets indsats mod de kriminelle bander. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Der gennemføres bekymringssamtaler med alle unge under 18 år, der er i risiko for rekruttering til bander«.

Sådan lyder et af de ti nye tiltag, der tages i brug, når Københavns Kommune i samarbejde med SSP og Københavns Politi fremover bekæmper de bandekriminelle miljøer på og omkring Nørrebro.

De ti tiltag er en del af en såkaldt Udmøntningsplan, som Økonomiudvalget med overborgmester Frank Jensen i spidsen har vedtaget. En plan, Jakob Næsager fra Det Konservative Folkeparti ikke giver meget for.

»Jeg er ikke synderligt imponeret. Bandekrigen stopper altså ikke, fordi man holder bekymringssamtaler og temamøder. Det får jo ikke bandemedlemmer til at tænke: ’Nej, uha da, nu må vi hellere stoppe’. Det gør det altså ikke,« siger Jakob Næsager.

Han er fortørnet over, at Frank Jensen ikke handler og griber ind over for de bandemedlemmer, der laver kriminalitet og affyrer skud i de københavnske gader, som det senest er sket på Amager. Der skal handling til, og dét gennem anvendelse af magtmidler og hårdt pres på de kriminelle.

»Jeg har foreslået en række konkrete tiltag. Det er, at vi permanent lukker Folkets Hus, som Loyal to Familia bruger som klubhus. Det er, at vi meddeler boligselskaberne, at der ikke kommer flere penge til dem, hvis de ikke samarbejder om at få bandemedlemmer ud af boligerne, ligesom man gør det i Aarhus og Odense. Og det er, at vi forhindrer bandemedlemmer, der kommer ud af fængsel, i at vende tilbage til Nørrebro, fordi man på nuværende tidspunkt ikke kan give tilhold mod at færdes på et område, hvor man selv bor,« siger han.

Alle Næsagers forslag afvist

Samtidig ønsker Jakob Næsager, at politiet bliver pålagt at udføre langt flere visitationer af bandemedlemmerne. Formålet er at stresse dem ved at de hele tiden bliver mødt af en politibetjent, der undersøger dem fra top til tå.

»Jeg kan forstå, at politiet har foretaget omkring 500 visitationer. Men i og med at der er skyderier flere gange om ugen, må de altså visitere langt flere. De skal visitere dem så ofte, de overhovedet kan. Det skal bandemedlemmerne nok blive trætte af. Vi må stresse dem ud af Nørrebro,« siger han.

Ingen af de forslag, Jakob Næsager har fremsat for Økonomiudvalget, er blevet taget op. Ifølge Jakob Næsager skyldes det, at »Frank Jensen er en blød mand, der vil være venner med alle,« hvorfor han ikke er parat til at bruge hårde metoder.

»Det her kan være udmærket på den lange bane, men det stopper altså ikke bandekrigen. Det er fint at oplyse og forebygge, og det holder nok også nogle enkelte væk. Men når banderne er ude at rekruttere på gaden, tænker de her unge nok ikke lige, at: ’Nå, det skal jeg ikke, for der er da også lige dét der temamøde, jeg skal til’. Vi står med et akut problem lige nu om at få brudt bandernes magt på Nørrebro. Det løser vi ikke med langsigtede planer,« siger han.

Men du har selv stemt for den her plan?

»Ja, for det er da nogle fine planer på den lange bane. Det, jeg kritiserer, er, at Frank Jensen ikke vil gøre noget på den korte bane. Det er flot spin af Frank Jensen, fordi det fjerner fokus fra sagens kerne. Det må jeg give ham,« siger Jakob Næsager.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Frank Jensen.