Det er enormt meningsfuldt at være en del af et sted

Den urbane tagfarm ØsterGRO oplever stigende popularitet. Hver uge dukker frivillige op for at give en hånd med høsten og være en del af fællesskabet.

Den urbane tagfarm ØsterGRO oplever stigende popularitet. Hver uge dukker frivillige op for at give en hånd med høsten og være en del af fællesskabet. Fold sammen
Læs mere

På Østerbro ligger en afsides baggård med en vindeltrappe i hjørnet. Hvis man tager turen op ad den trappe, mødes man af et overraskende syn. Der – midt i København, midt i byen, midt på Østerbro – ligger ØsterGRO. En 600 kvadratmeter stor mark på toppen af et af byens mange tage.

Tagfarmen ØsterGRO er Danmarks første af sin slags og åbnede i 2014. Visionen var at skabe en bæredygtig produktion af økologisk grønt, der skulle give medlemmer og frivillige mulighed for at følge et landbrug på tætteste hold midt i den pulserende by.

Hver onsdag efter klokken 14.00 kan medlemmerne komme og hente høsten af anstrengelserne. Som medlem betaler man årligt 3.000 kroner, hvilket i højsæsonen giver en ugentlig høst af forskellige økologiske grøntsager, frugter og krydderurter.

Der oser af liv på taget, den onsdag Berlingske besøger farmen. 64-årige Dorthe Jørgensen går rundt mellem blomster og bede med et forklæde bundet stramt om livet og sorterer dagens høst. Hun har siden september sidste år været frivillig hos ØsterGRO og er således en af dem, der trods vind og vejr gladeligt møder op til den ugentlige høstdag.

»Efter jeg solgte mit hus sidste år og flyttede i lejlighed, savnede jeg at have fingrene i jorden. At jeg så samtidig kunne få dækket mit behov for et fællesskab, lød fantastisk,« siger Dorthe Jørgensen.

Østergro Fold sammen
Læs mere

Hun har været med så længe, at hun har fulgt tomatplanterne fra frø til høst, og børn af frivillige fra spæd til gående.

»Det er så skønt at se tingene gro uge for uge. Der er meget ro heroppe. Hvis man har lyst til at snakke med folk, kan man det, men man kan også gå rundt for sig selv og opleve en indre følelse af at være med i et fællesskab.«

Hver onsdag møder et sted imellem ti og 15 personer op for at give en hånd med under høsten, og mens nogle er gengangere, er der også altid nye ansigter at spotte iblandt.

Men hvad er det et sted som ØsterGRO kan, siden det bliver ved med at lokke frivillige til?

Det har 36-årige Kristian Skaarup et bud på. Han er en af initiativtagerne til tagfarmen:

»Da vi startede byhaven Ottilias Have i Carlsberg, havde vi problemer med at få folk til at blive ved med at komme. I byhaven var ideen, at folk dyrkede sit eget bed, men med ØsterGRO ændrede vi modellen. Der dyrker vi for betalende medlemmer, der kan deltage i det omfang, de vil, og så åbner vi op for, at frivillige kan deltage, når de synes, det er sjovt, ikke fordi det er en pligt.«

I ØsterGRO – en urban taghave på Østerbro – kan medlemmer hver uge hente økologisk grønt. Foto: Olafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere

Det gør ØsterGRO til en mere moderne type forening, hvor de frivillige ikke forpligter sig til aktiviteterne. Og det har været en stor succes. Kristian Skaarup har endnu ikke oplevet, at han har måttet stå for høsten alene.

»Vi vil rigtig gerne belønne indsatsen fra de mange frivillige, hvis hjælp vi er meget taknemmelige for, så vi spiser altid frokost sammen heroppe på taget efter høstdagen. Det er ikke meningen med frivillighed, at man skal have penge for sit arbejde, men vi vil gerne bidrage til, at fællesskabet mellem de frivillige styrkes, for det giver folk lyst til at komme igen.«

Over frokost begynder ØsterGROs medlemmer langsomt at finde vej op ad den lange vindeltrappe. Denne onsdag kan de 40 medlemmer blandt andet vælge mellem salater, knoldselleri, bolsjebeder, broccoli, fennikel og mynte, der ligger fremme i kurve og kasser.

»Hej Kiki,« smiler 26-årige Livia Urban Swart Haaland et af medlemmerne velkommen på taget. Hun står sammen med Kristan Skaarup for driften af farmen.

»For os er fællesskabet heroppe virkelig vigtigt. At der er tid til at møde folk, så de ikke føler sig som et nummer. Vi vil gerne vide, hvem vores medlemmer og frivillige er,« siger hun.

Østergro Fold sammen
Læs mere

Hun tror ikke, det er grøntsagerne, der lokker de mange frivillige til, selv om de hver uge kan se frem til at tage den overskydende, økologiske høst med hjem.

»Det er fællesskabet, som opstår på sigt, der lokker dem til. Der er mange, der nyder at komme herop og være sammen med hinanden og samtidig bruge sig selv i en meningsfuld kontekst. Det er enormt meningsfuldt at være en del af et sted.«