»Det er en stor opgave at træde ud af dette miljø«

De udsatte unge bliver traumatiseret igen og igen i det hårde miljø på gaden, siger områdechef for exit-programmet i København. Først og fremmest handler det om at identificere det mest akutte.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Områdechef for Københavns Kommunes exit-program Joy Torpdahl møder hver eneste dag unge hjemløse, som er blevet hvirvlet ind i den kriminelle underverden i jagten på hurtige penge og følelsen af at høre til i et fællesskab. Der er ofte tale om unge, der har levet et langt liv i nederlagets tegn, forklarer hun:

»Lærerne skældte dem ud, derhjemme fik de skældud og måske tæv. I skolen har de svært ved at finde ro og falde til, og det bliver ikke her, de får fast tilknytning eller et stærkt socialt netværk. Tilbage er der gaden og de venner, man kan få der.«

Derudover har flere af de unge psykiske lidelser som PTSD og personlighedsforstyrrelser, som det kriminelle miljø forværrer.

»Det er en stor opgave at træde ud af dette miljø. De unge bliver retraumatiseret igen og igen i disse miljøer, fordi de overværer vold, medvirker til vold og bliver udsat for vold. Alle tre dele er noget, der beskadiger hele det neurologiske system,« siger Joy Torpdahl.

Første skridt ud af bandekriminaliteten er at identificere det mest akutte problem hos den unge.

Bagefter går arbejdet med at lægge øre til de mange tanker, som de unge ofte ikke kan vende med hverken vennerne eller deres familie. Og så handler det om at klæde de unge på ved at lære dem alt fra at styre vreden, give dem lektiehjælp eller lære dem, hvordan man kommunikerer med en chef.

»Vi bliver nødt til at erkende, at når vi siger om en borger, at han ikke er motiveret, så handler det faktisk om, at han ikke kan finde ud af det. Hvis vi ikke træner dem til at blive stærkere på områder, hvor de ikke er stærke, kommer de aldrig videre,« siger Joy Torpdahl.