Det er »en kæmpe udfordring« at afklare flygtninges kompetencer

Kommunerne vil have flygtninges kompetencer afklaret på asylcentrene, og det møder opbakning både på Christiansborg og på arbejdsmarkedet. Men forslaget, der har været fremme flere gange, er udfordret på flere områder.

Står det til Kommunerne Landsforening, skal flygtninge have vurderet deres kompetencer på landets asylcentre, så de kan blive fordelt ud i kommunerne, alt efter den enkelte kommunes behov for arbejdskraft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted

En flygtning med en ingeniøruddannelse skal bosættes i en kommune med mangel på ingeniører. Det lyder simpelt. Men uddannelser og job adskiller sig fra land til land, og det kræver gode tolke og syn for sagen, når man skal afklare en flygtnings kompetencer.

Det fortæller integrationsmedarbejdere i flere kommuner samt Integrationsnet, der varetager opgaven med kompetenceafklaring for en række kommuner.

Flygtninges kompetencer er igen på dagsordenen, efter Kommunernes Landsforening i Berlingske onsdag foreslår, at man allerede på asylcentrene afklarer asylansøgeres uddannelses- og erhvervsmæssige baggrund, så de kan blive bosat i kommuner med matchende jobmuligheder. I dag sker afklaringen først i kommunen, når de har fået opholdstilladelse.

Men der er »rigtig mange udfordringer« på området, lyder det fra Else-Marie Ringgaard, chefkonsulent i Integrationsnet under Dansk Flygtningehjælp. Hun pointerer særligt, at der er mangel på tolke med de rette kompetencer.

»Det er en kæmpe udfordring. Jeg har selv siddet med kompetenceafklaring af flygtninge, hvor det endte med, at vi fik tolken afklaret i stedet for flygtningen. Vi har simpelthen ikke tilstrækkeligt kvalificerede tolke,« siger hun.

Leder for integrationsafdelingen i Faaborg-Midtfyn Kommune, Betina Poulsen, bekræfter, at det kan være svært at finde de rette tolke. Særligt til de flygtninge, der ikke er mange af. Men selv et stort sprogområde som arabisk kan volde problemer, hvis det handler om sager, der er personfølsomme eller indeholder faglige detaljer.

»Og i takt med at vi får så mange flygtninge, som vi gør, er det klart, at det giver udfordringer, fordi flere kommuner får brug for de samme tolke,« siger hun.

I Næstved Kommune pointerer faglig leder i integrationsteamet, Rebecca Helqvist, at det altid er en udfordring at arbejde med tolke. Derfor deltager flygtninge også i forløb, hvor deres kompetencer afprøves i praksis.

»En kompetenceafklaring er ikke noget, der bare foregår i en samtale, det kan foregå over flere måneder med samtaler og tilbagemeldinger fra de forløb, de deltager i,« siger hun.

Samme melding lyder fra Frederikshavns Kommune, hvor afdelingsleder Anders Andersen ligeledes understreger, at: »Det er i erhvervslivet, kompetencerne skal afklares«.

Røde Kors mener dog godt, man kan klare opgaven på asylcentrene. Der er allerede i dag asylansøgere, der er i praktik ved virksomheder, lyder det.

KLs forslag om at afklare flygtninges kompetencer på asylcentre bakkes op af både Røde Kors, LO og Dansk Arbejdsgiverforening. Desuden er både Venstre samt Liberal Alliance og de Konservative positive over for ideen, skriver Ritzau.