»Det er en fuldstændig usædvanlig sag – den mest usædvanlige, jeg nogensinde har haft«

Efterforskningen er »stort set« færdig i sagen mod en 16-årig pige fra Kundby, der er sigtet for - i ledtog med en 25-årig mand - at planlægge bombeangreb mod to skoler. Fredag har pigen været varetægtsfængslet i et år.

Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Fredag er det et år siden, at en nu 16-årig pige fra Kundby blev varetægtsfængslet i en særdeles opsigtsvækkende sag.

En sag, der i første omgang var mørklagt, og hvor Midt- og Vestsjællands Politi under stor mystik rykkede ud og ransagede pigens adresse i på en villavej i Kundby i Vestsjælland.

Senere er det kommet frem, at pigen er sigtet efter terrorparagraffen for at planlægge et bombeangreb mod den jødiske Carolineskolen i København og Sydskolen i Fårevejle i Nordvestsjælland. Hun er desuden sigtet for at have anskaffet sig kemikalier for at forsøge at fremstille sprængstoffet TATP, der også går under navnet »Satans mor«.

Et år efter ransagningen er pigen stadig varetægtsfængslet, og varetægtsfængslingen blev i mandags igen forlænget med endnu fire uger.

»Det er en fuldstændig usædvanlig sag – den mest udsædvanlige sag, jeg nogensinde har haft. Terrorsager er i sig selv relativt usædvanlige, og at det så er en dengang 15-årig pige, der er sigtet, er helt usædvanligt,« siger hendes advokat Mette Grith Stage.

En vidtforgrenet efterforskning

Hos Midt- og Vestsjællands Politi, der efterforsker sagen, har man været i færd med et stort, vildtforgrenet arbejde, hvor man blandt andet har skullet afhøre 100 vidner.

Et arbejde, som politiet nu »stort set« er færdige med, fortæller Bjørke Kierkegaard, vicepolitiinspektør og operativ ansvarlig hos Midt- og Vestsjællands Politi.

I øjeblikket arbejder politiet således på at færdiggøre anklageskriftet, der er det dokument, som ligger til grund for straffesagen. Det er uvist, hvornår anklageskriftet er klar, men der går »ikke så længe,« siger vicepolitiinspektøren.

Sagen er allerede nu planlagt til at begynde ved Retten i Holbæk 7. april, og der er reserveret 15 dage til den. Derfor vil forsvarer Mette Grith Stage også gerne snart modtage anklageskriftet, så hun kan forberede sig.

»Men min klient har siddet så længe, at det er altafgørende for os, at sagen kommer i gang 7. april, så det er klart, at jeg selvfølgelig vil være fleksibel,« siger hun.

»Blandt de alvorligste sager«

At sagen har strakt sig over et år allerede, skyldes ifølge politiet, at det har været nødvendigt med en stor, forgrenet efterforskning.

»Det er en vanskelig og kompliceret sag. Der har været mange ender, der skulle rives op, og mange ting, vi skulle omkring,« siger Bjørke Kierkegaard, der af hensyn til sagens mørklægning ikke vil løfte sløret for detaljer i efterforskningen.

Hvor usædvanligt er det dig bekendt, at en mindreårig sidder varetægtsfængslet i et år?

»Det sker jo kun i de allermest alvorlige sager, og når man er sigtet efter § 114 (terrorparagraffen, red.), så er det i sagens natur blandt de alvorligste sager,« siger vicepolitiinspektøren.

Tilkendegav støtte til jihad

Også en nu 25-årig mand fra Østjylland, der tidligere har været i krig i Syrien, er sigtet i sagen. Manden meldte sig selv til politiet dagen efter, den 16-årige pige blev varetægtsfængslet. Han er sigtet for at ville bistå pigen, men nægter sig - ligesom pigen - skyldig.

På det sociale medie ask.fm, som pigen flittigt benyttede før sin varetægtsfængsling, har hun beskrevet den 25-årige som sin »bedste ven«.

Det var også på samme medie, hun 17. oktober 2015 fortalte, at hun var konverteret til islam.

Efterfølgende ændrede hun adfærd på det sociale medie, hvor hun begyndte at citere vers fra Koranen, figurerede med en pistol-attrap på flere billeder, og tilkendegav sin støtte til jihad. Det viser en gennemgang af pigens opslag, som Berlingske har foretaget.