»Det er dybt tragisk«

Danske unge har efter eget udsagn nem adgang til hårde stoffer. Og de tager for let på misbrug, siger ekspert.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge en ny undersøgelse har de danske unge lettere ved at få fat på hårde stoffer som kokain og heroin end den resterende europæiske ungdom. I alt 509 danskere mellem 15 og 24 er blevet spurgt, hvor nemt det ville være for dem af skaffe heroin inden for 24 timer. Her svarer 27 procent, at det ville være 'meget' eller 'forholdsvist let'.

Det kvalificerer Danmark som det land i Europa, hvor de unges tro på egne evner udi narkoanskaffelse er størst.

Tallene fra Eurobarometer kommer ikke som nogen overraskelse for misbrugsekspert Henrik Rindom:

- Det kommer ikke bag på mig, fordi når jeg kommer ud i 9. klasser på landets skoler, så er der mange unge mennesker, som de kender nogen, som kender nogen, der har eller har prøvet det. Det er relativt let at få fat på, siger han.

Unge: Kokain er ikke farligt

Mere foruroligende er undersøgelsens konklusion hvad angår de unges syn på kokain. Her ser næsten halvdelen af de 12.315 adspurgte lejlighedsvist misbrug af kokain som mindre skadeligt. De danske unge er blandt dem, som tager lettetst på sundhedsrisikoen:

- Det er jeg meget uenig med de unge i. Det er dybt tragisk, at det ser sådan ud, fordi det er afgørende for de unges misbrugsvaner, hvilket image stoffet har, siger han.

Henrik Rindom peger på, at heroinmisbrug ikke er nær så udbredt bandt unge, fordi heroin bliver set som et taberstof. Der er billedet et helt andet - og langt mere bekymrende - når man ser på kokain.

Her er der tale om et højere profileret feststof, som mange unge kun forbinder med den blanke side af medaljen. I undersøgelsen siger fire ud af ti danske unge, at de ville have nemt ved at få fat på stoffet - kun overgået af spanierne.

Svært at ændre på tilgængelighed

Henrik Rindom peger på, at flere rent strukturelle faktorer spiller en stor rolle for tilgængeligheden:

- Vi ved fra tidligere undersøgelser, at befolkningstætheden betyder meget. Hvis man bor meget tæt sammen som i København, så bliver det lettere at få fat på stofferne, siger han.

Han peger også på, at mange unge ser det som mere kriminelt at stjæle en cykel end at købe to gram hash på Christiania. Derfor så han gerne en ændring i de unges retsbevidsthed og flere undersøgelser, som kunne tage en mere pragmatisk tilgang til stofproblemerne.

- Jeg kunne tænke mig, at man lavede flere undersøgelser, som gik mere ind i markedsmekanismerne omkring stofferne. På den måde ville vi lettere gå ind og påvirke misbruget. Men undersøgelser som denne er naturligvis vigtig information, siger han.