»Det er din ret at bade nøgen, men gør det med omtanke«

Her er syv gode baderåd til nudister eller kommende nudister.

Det er tilladt at bade nøgen på de fleste danske strande. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY CLARK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har du overvejet at springe ud som nudist til sommer og bade nøgen i bølgen blå, så bør du læse med her.

Det skader nemlig ikke at udvise takt og tone med røven bar i sommerlandet og være opmærksom på andre badegæster, når det ene eller det andet bliver luftet ved sø og strand.

Sådan lyder opfordringen fra Danske Naturister, der netop har offentliggjort det, foreningen kalder syv sommerlige baderåd.

Ifølge foreningen er det »tilladt at bade nøgen på alle danske strande, med mindre det udtrykkeligt er forbudt et bestemt sted.«

Og det er bare med at gøre det. Bade nøgen altså. Som foreningens formand, Mette Duekilde, siger i forbindelse med de syv råd, så »er der brug for, at flere bader nøgne, for at vi kan få accepten af kroppen, som den er, perfekt eller ej, udbredt blandt danskerne«.

Her er de syv råd til »en skøn, befriende oplevelse«:

1. Det er din ret at bade nøgen, men gør det med omtanke. På stranden skal der være plads til alle. Følg baderådene.

2. Respekter andre badegæster og vis hensyn, uanset om de andre vælger at bade nøgne eller påklædte. Hold en fornuftlig afstand til andre strandgæster. Glo ikke på nøgenbadere, men som nøgenbader skal du heller ikke indtage stranden. Bad i vandet og nyd solen, der hvor du har valgt at ligge.

3. Gå lidt længere fra p-pladsen. Langt de fleste strandgæster ligger lige, hvor adgangvejen når stranden. Hvis du vil nøgenbade, er det en god idé at gå et par hundrede meter længere hen ad stranden. Der kan du sikkert få mere luft omkring dig.

4. Opfør dig naturligt, når du klæder dig af og bader. Hvis du klæder dig af og går ud i vandet som den mest naturlige ting i verden, er chancen stor for, at ingen badegæster vil tage anstød af din opførsel. Gør du selv et stort nummer ud af at være nøgen, lægger du op til at andre skal bemærke det og forholde sig til det.

5. Du kan godt være den første, der bader nøgen på en strand. Selv om der ikke er andre nøgenbadere i sigte, betyder det ikke at du skal afholde dig fra at bade nøgen. De andre har sandsynligvis ikke noget imod det – og måske bliver du den, der får andre til at smide badetøjet.

6. Oplev hvor nemt det er at bade nøgen. En dukkert, som ikke er en del af en hel strandtur, kan altid lade sig gøre nøgen. Måske en morgendukkert på vej til arbejde eller et dyp på en lun sommeraften med vennerne. Du kan bade spontant, der er intet vådt badetøj at bære med sig, og håndklædet kan også undværes, når vind og sol står for tørringen.

7. Lad børnene løbe nøgne i vandkanten. Klæd dine børn på i solcreme, men ikke andet. Børn, der løber ind og ud af vandet i timevis, har ikke godt af at løbe rundt i vådt og klistret badetøj. Giv dem friheden til at løbe nøgne og uhindrede, når de leger på stranden.